Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Лајковац: Заслугом лоше политике у последњих десет година, Лајковац има 1600 становника мање

По резултатима недавно спроведеног пописа становништва, број становника у општини Лајковац износи 13.781 пописани становник, што је у односу на 2011. годину мање за 1.604, када је било 15.475 становника. 

    Лоша економска политика која се водила у протеклих десет година довела је до тога да Лајковчани одлазе у веће градове Србије и иностранство, у потрази за бољим стандардом и животом. Без већих капиталних инвестиција, развојног плана за бригу о породици и селима долази до смањења броја становника. Доста је радника железнице остало без посла гашењем ложионице у Лајковцу у моменту реорганизације ЖТП-а и много породица је остало без основних средстава за живот. Данас само успутно стајалиште за по неки путнички и теретни воз, а некад једно од највећих чворишта у Србији.

Доста становника општине ради у РБ „Колубара“, које је сада у процесу преласка у акционарско друштво, што изазива огромну зебњу код већине радника да не остану без посла и средстава за живот јер тренутно само РБ „Колубара“ одржава колико-толико стандард становника општине.

За разне пројекте који би могли да се остваре, као на пример развој села, пољопривреде и сточарства, улагање у већ постојећу хладњачу која има изузетан потенцијал близине железнице и аутопута, товилиште које се не користи, нико нема слуха. Једноставно, потребна је инвестиција у већ постојеће капацитете које имамо.

Планом буџета општине Лајковац за 2023. годину, планирана су симболична средства за развој општине и рурални развој где буџет изгледа више потрошачки него развојни.

Све то створило је огромну економску и социјалну несигурност, поготово за младе, што доводи до масовне економске емиграције. Сиромаштво и велике неједнакости доводе не само до економске емиграције, већ и до пада наталитета, па се Србија убрзано празни. Ако не променимо политику ове земље и оне који је већ деценију погубно спроводе, ови забрињавајући подаци биће још гори.

Ненад Петровић

Председник ОО Двери Лајковац

*Извор насловне фотографије: lajkovac.net

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: