Српски Покрет Двери - Лого

Двери Лајковац: Заслугом лоше политике у последњих десет година, Лајковац има 1600 становника мање

По резултатима недавно спроведеног пописа становништва, број становника у општини Лајковац износи 13.781 пописани становник, што је у односу на 2011. годину мање за 1.604, када је било 15.475 становника. 

    Лоша економска политика која се водила у протеклих десет година довела је до тога да Лајковчани одлазе у веће градове Србије и иностранство, у потрази за бољим стандардом и животом. Без већих капиталних инвестиција, развојног плана за бригу о породици и селима долази до смањења броја становника. Доста је радника железнице остало без посла гашењем ложионице у Лајковцу у моменту реорганизације ЖТП-а и много породица је остало без основних средстава за живот. Данас само успутно стајалиште за по неки путнички и теретни воз, а некад једно од највећих чворишта у Србији.

Доста становника општине ради у РБ „Колубара“, које је сада у процесу преласка у акционарско друштво, што изазива огромну зебњу код већине радника да не остану без посла и средстава за живот јер тренутно само РБ „Колубара“ одржава колико-толико стандард становника општине.

За разне пројекте који би могли да се остваре, као на пример развој села, пољопривреде и сточарства, улагање у већ постојећу хладњачу која има изузетан потенцијал близине железнице и аутопута, товилиште које се не користи, нико нема слуха. Једноставно, потребна је инвестиција у већ постојеће капацитете које имамо.

Планом буџета општине Лајковац за 2023. годину, планирана су симболична средства за развој општине и рурални развој где буџет изгледа више потрошачки него развојни.

Све то створило је огромну економску и социјалну несигурност, поготово за младе, што доводи до масовне економске емиграције. Сиромаштво и велике неједнакости доводе не само до економске емиграције, већ и до пада наталитета, па се Србија убрзано празни. Ако не променимо политику ове земље и оне који је већ деценију погубно спроводе, ови забрињавајући подаци биће још гори.

Ненад Петровић

Председник ОО Двери Лајковац

*Извор насловне фотографије: lajkovac.net

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: