Српски Покрет Двери - Лого

Двери Ниш: Градска власт и градоначелница Сотировски свесно крше Закон о добробити животиња

Градска организација Двери Ниш и народни посланик проф. др Тамара Миленковић Керковић учествовали су на јучерашњем протесту мештана заплањског села Дуга Пољана, али и бројних Нишлија, испред Скупштине општине Гаџин Хан чији одборници данас гласају о одлуци да се у општини Гаџин Хан, изгради тзв. Регионални азил за псе, у коме Ниш, Сврљиг и Гаџин Хан треба да, далеко од очију јавности, са улица склоне 2000 напуштених паса, близу првих кућа у селу, без канализације, без довољно воде и без потребног стручног особља и услова за смештај.

   Упозоравамо и одборнике општине Гаџин Хан, али и нишку локалну власт и градоначелницу Сотировски који су иницијатори изградње тзв. Регионалног азила, а у ствари логора за псе, да ће оваквом одлуком прекршити императивне законске прописе, као и подзаконска акта донета још 2009. године у виду Правилника о условима које морају да испуњавају прихватилишта и пансиони за псе.

Такозвана „регулатива и стандарди ЕУ“ које градоначелница Сотировски помиње само су изговор да се по ко зна који пут незаконито и безобразно покуша да реши огроман проблем паса луталица, а који је резултат управо неспровођења прописа о одговорном чувању животиња у граду. Градоначелница то зна одлично јер је управо по њеном налогу Комисија коју је именовала урадила Акциони план који се заснива на масовној стерилизацији и кастрацији најпре власничких, па онда и свих уличних паса са обавезним обележавањем. Проблем уличних паса једино овако може да се реши.

Због чега овај Акциони план никада није спроведен? Да ли је и овај документ „замајавање“ Нишлија, попут „Катастра дрвећа и зелених површина“ за који је град издвојио 3 милиона динара, а ни до сада нема ни Катастра, а ни пара? Питамо и да ли заиста мисле да нечијом донацијом од 28 хиљада швајцарских франака, која је вероватно већ и потрошена, изграде тзв. азил за 2000 паса, кад такав пројекат није ни дозвољен а ако би се радио по закону кошта милионе?

О каквим прописима ЕУ говорите, гђо Сотировски, када не постоје прописи ЕУ у овој области, већ само национална законодавства држава чланица која не познају никакве „азиле“ за дуго умирање животиња. Закон о добробити животиња не познаје појмове „азил“ ни „регионални азил“, а такав начин злостављања и убијања животиња није познат ни у Европи ни у свету.

Овакву штеточинску политику грађани Ниша гледају годинама, а њоме је локална нишка власт и градоначелница Сотировски у азил безобразлука и лоповлука већ сместила све Нишлије.

Од општине Гаџин Хан тражимо да овакву незакониту одлуку одбаци, а од градоначелнице Сотировски тражимо оставку и расписивање ванредних локалних избора у Нишу. Ни Нишлије више неће да живе у „азилу“ у који сте претворили читав Ниш.

Инфослужба Двери Ниш

Изјаву проф. др Тамаре Миленковић Керковић овим поводом можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: