Српски Покрет Двери - Лого

Двери Ниш: ЈКП „Наиссус“ – пример незаконитог пословања у канџама корупције локалне самоуправе

Стање у Србији последица је „окупације“ јавне власти и јавног новца од стране СНС власти, непостојања конкуренције у сфери јавних набавки, незаконитих в.д. директора постављених без јавног конкурса и званичног партијског монопола у области запошљавања у јавном сектору, у коме, по новој Уредби из 2020. године, Владина Комисија даје сагласност за свако ново радно место, од руководилаца до чистача, наравно под условом чланства у владајућој коалицији.

    Нишко ЈКП „Наиссус“ је деценијама партијска „оаза“ за запошљавање партијских кадрова и пример је рада већине јавно-комуналних предузећа у српским локалним самоуправама, заробљених корупцијом и прескупим изузетно неквалитетним услугама локалне власти.

Стање системске хаварије у нишком ЈКП „Наиссус“ веома је слично оном које на републичком нивоу постоји у Електропривреди Србије, а и разлози су исти – незаконити статус в.д. директора, „цунами“ партијског запошљавања, монополизоване јавне набавке и бацање милиона динара ван контроле грађана. Иако град са званично најбољом водом у Европи, Ниш ће ускоро доћи у ситуацију да воду неће ни имати, због чега ће се као решење грађанима наметнути приватизација овог јавног предузећа. Менаџмент, који предводи в.д. директор, по образовању мастер историчар, тајно припрема предузеће за јавно-приватно партнерство. Осим вести о захтеву за поскупљење услуга од 30%, које је недавно одобрио Надзорни одбор ЈКП „Наиссус“, од чланова Надзорног одбора, овог за Ниш стратешки важног предузећа, не могу се чути никакве критике пословања, иако за чланство у Надзорном одбору примају накнаде у висини просечне плате.

Према подацима са сајта ЈКП „Наиссус“ од 5.8., У ОВОМ ПРЕДУЗЕЋУ СА СИСТЕМАТИЗОВАНИХ 305 РАДНИХ МЕСТА, ПРЕМА НИВОУ КВАЛИФИКАЦИЈЕ РАДИ УКУПНО 737 ЗАПОСЛЕНИХ (од тога 684 на одређено време – очито наприманих по свим партијским линијама ДС, УРС, СНС и других) . Дакле, у ЈКП „Наиссус“ ради дупло више радника од потребних, а и даље се стотине милиона динара плаћа за изнајмљивање услуга и пројеката приватних фирми.

ПЛАНОВИ ЈАВНИХ НАБАВКИ ЈКП „НАИССУС“ И ЊЕГОВЕ ИЗМЕНЕ У ТОКУ ГОДИНЕ, ВРЕДНЕ ЈОШ МИЛИЈАРДУ ДИНАРА, ПОКАЗУЈУ ТАКОЂЕ ФРАПАНТНЕ ПОДАТКЕ. Три пута мењан План јавних набавки, вредан више од милијарду динара, милионске износе предвиђа за услуге других предузећа, јер како у самом Плану пише, „ЈКП „Наисус“ нема довољно квалификованих кадрова“ , а има више од дупло запослених у односу на систематизацију. Средства планирана за кафе кухињу и два ресторана директора (национални и интернационални) износе 3.2 милиона динара, док је трошак предвиђен за замену шахти, у које у Нишу упадају и људи, али и коњи, дупло нижи од трошкова за храну и пиће директора.

Овакво пословање је свесно упропашћавање кадровске, технолошке и финансијске базе предузећа које управља и располаже најбољом водом у Европи. Двери ће тражити укидање Уредбе о прибављању сагласностти за запошљавање у јавном сектору, која је главна полуга партијског монопола у запошљавању, и солидарну одговорност менаџмента и надзорних органа јавних комуналних предузећа за свесно упропашћавање делатности од јавног интереса.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик

Потпредседник Српског покрета Двери

Председник ГрО Двери Ниш

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: