Српски Покрет Двери - Лого

Двери Ниш: Нишка власт није способна да озбиљно реши проблем паса луталица

Градска организација Двери Ниш се оштро противи одлуци локалне власти на челу градоначелницом Сотировски да се у општини Гаџин Хан изгради тзв. Регионални азил за псе, у коме Ниш, Сврљиг и Гаџин Хан треба да, далеко од очију јавности, са улица склоне 2000 напуштених паса, без канализације, без довољно воде и стручног особља. Ово је још један од покушаја да се преко колена, а без свести и бриге о свим последицама овакве одлуке, реши дугогодишњи проблем огромног броја напуштених паса на улицама Ниша.

    Двери Ниш сматрају да се без регулативе којом ће се с временом смањивати број напуштених животиња овај проблем не може решити, јер ће се и након склањања ових паса са улица, неконтролисаним размножавањем и даљим неодговорним понашањем власника паса на улицама увек налазити нови пси. Тражћемо регулативу која ће подстаћи одговорно власништво и одговоран узгој паса. Она подразумева да се узгојем могу бавити само регистровани одгајивачи паса, а да пси кућни љубимци треба да буду стерилисани. Сви власници паса морају имати појачану одговорност, и према људима и према осталим псима. Пас је по закону „опасна ствар“, било да је тибетски мастиф или малтезер. То значи да се регулативом морају уредити подстицаји за стерилизацију власничких паса (субвенције за операцију стерилизације, јефтинија храна, здравствена нега и друге повластице за власнике стерилисаних животиња), док се узгојем паса могу бавити само регистровани одгајивачи, а власници нестерилисаних животиња треба да буду порески обвезници. Тражимо примену и контролу примене закона о обавезној регистрацији (чиповању) паса, као и стриктно кажњавање власника чији се пси крећу слободно улицама, који не чисте за својим псима, као и оштре кривичне санкције за власнике паса чији пси нападну или повреде људе, друге псе, а посебно децу. Тек када се то уреди може се приступати изградњи цивилизованих прихватилишта за напуштене псе уз програм едукације за удомљавање и подстицаје грађанима да „усвајају“ напуштене псе.

Одлуку о изградњи тзв Регионалног азила за псе у општини Гаџин Хан сматрамо нетранспарентном, јер о њој није било јавне ни стручне расправе, а изјаву градоначелнице Сотировски да ће све бити по „евопрским стандардима“ не сматрамо озбиљном. Ова одлука је и недемоктратска јер се о њој на основу принципа непосредне локалне демократије морају питати и грађани села Дуга Пољана, које ће директно погодити близина 2000 затворених паса без воде и канализације. Ова је одлука и нестручна јер је донета без јавне стручне расправе и уместо да реши постојеће, створиће нове проблеме, које ће опет морати да решавају волонтери из разних друштава за заштиту животиња.

Двери Ниш ће подржати протесте мештана Дуге пољане и позивамо све грађане Ниша да им се у томе придруже.

Гђо Сотировски, управљати градом није исто што и возити службену Шкоду – уозбиљите се! Или још боље, распишите ванредне локалне изборе у Нишу!

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Председник градске организације Двери Ниш

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: