Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Ниш: Нишки мрак за јавне расправе о  буџету и изменама планова регулације

Да би спречила учешће грађана у доношењу најзначајнијих одлука за живот у граду, нишка локална власт примењује разне методе фингирања учешћа јавности у поступцима усвајања најважнијих докумената – буџета, измена урбанистичких планова, планова регулације и др. Јавне седнице и расправе о најважнијим документима, власт одржава или далеко од очију јавности и медија или седнице заказује у непримерено кратким роковима. Док је јавна расправа о предложеном буџету града Ниша заказана 6.12. за 7.12. а само сат након што је на порталу Градске управе објављен Предлог буџета, за Јавну седницу Комисије за планове поводом измене плана детаљне регулације за нишку општину Палилула примењен је метод да се информација о седници није могла наћи нигде, а објављена је у листу „Српски телеграф“.

    Упркос намери да се ова законска обавеза предлагача одржи далеко од леђа грађана, градска организација Двери Ниш је, као и до сада, учествовала и изнете су примедбе на обе ове полу-тајне седнице. На примедбе чланова Двери Ниш изнете на Јавној расправи о нетранспарентности поступка усвајања нишког буџета за 2023. годину, градоначелница Драгана Сотировски и председник нишке Скупштине Бобан Џунић су одговорили да им нису јасне јер се „ради о Нацрту документа који тек треба да се усвоји“.

На другој полу-тајној тзв. Јавној седници Комисије за планове за Шесте измене и допуне плана детаљне регулације градске општине Палилула учешће су, поред малобројних грађана и инвеститора, узели чланови Двери Ниш Нађа Стошић и Александар Ниџовић, заједно са народним послаником проф. др Тамаром Миленковић Керковић. И ток ове седнице је показао због чега је заказана на начин да је само формално отворена за јавност. Након озбиљних примедби о незаконитости и ништавости предложених документа које је изнео недавно смењени начелник Управе за грађевинарство Мирољуб Станковић, члановима Комисије, присутним грађанима и једином присутном нишком медију обратила се и народни посланик Тамара Миленковић Керковић. Она је рекла да се ови поступци свесно воде иза леђа грађана како био се фаворизовао приватни интерес грађевинских инвеститора зобг чега је ова сфера предмет највеће корупције. Изнела је да је овај плански документ практично ФАЛСИФИКАТ, што је скандал, јер се доноси без Одлуке о изради Плана, а постојећа одлука Градске скупштине односи се на сасвим друго подручје , а да за 65 хектара градског земљишта које се овим Планом разматра, нема никакве одлуке – што је тешко кривично дело. Скандал је и то што се наставља са праксом да секретаријат за заштиту животне средине доноси одлуку да није потребна процена утицаја на животну средину, као што нема ни сагласности јавних установа, градских и републичких јавних предузећа – попут ЕПС-а, „Србијавода“, „Србијагаса“, ЈКП „Медијана“ и ЈКП „Наисус“, МУП и других институција које треба да штите интерес грађана.

И ове две седнице заказане на овај начин, као и прошлогодишња седница о измени Генералног урбанистичког плана, на којој су Двери Ниш заједно са великим бројем присутних грађана осујетили Измене ГУП искључиво у корист инвеститора, показују да је примарни циљ власти у Нишу заштита приватног уместо јавног интереса свих грађана.

Инфослужба Двери Ниш

Видео прилоге можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: