Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Ниш: Нишлије се због накнада извршитељима и неплаћених рачуна уместо у Аква парку купају у дужничком ропству

Врела јесен већ је захватила Европу а у Србији се пред најављену најтежу зиму очито врела јесен тек спрема. Док у Напуљу и многим другим италијанским градовима осиромашени грађани јавно на улицама већ спаљују рачуне за струју и комуналије узвикујући „Нећемо да плаћамо, сада је доста!“ , грађани Ниша, ћуте и плаћају за 30% више рачуне градског превоза, „Паркинг сервиса“, а ускоро и ЈКП „Наисус“ и „Медијана“.

     Нишлије се одавно деле на оне који су још увек у стању да рачуне плаћају и на оне који то више не могу. За ове друге, којих је све више, ту су државни службеници, јавни извршитељи чије услуге принудне наплате коштају многоструко више од самих рачуна које извршитељи принудно наплаћују.

Један од у Србији најпознатијих, јавни извршитељ Миљан Трајковић своју канцеларију има у Нишу, приходи су му астрономски, и у једном од најсиромашнијих градова у Србији има статус најплаћенијег човека у Србији. Награде и накнаде за рад јавних извршитеља су баснословне, а једину контролу рада врши Комора јавних извршитеља, па извршитељи месечно инкасирају и преко 200 просечних српских плата.

Са друге стране, са месечним зарадама Нишлија, које су испод републичког бруто просека од 102.000 динара, а још много мање од просечне зараде на Врачару од 170.000 динара и у јуну износе 99.371 динара, све је теже покрити месечне основне потребе. На адресе Нишлија све чешће стижу закључци извршитеља за неплаћене рачуне, а трошкови извршитеља су много већи од самог дуга. Примера ради за најмањи дуг од 6000 динара коначно задужење са наградом извршитељу износи 11.500 динара. Највећи број Нишлија не може да извршење плати одмах, па се извршење преноси на други ниво – попис, пленидбу и принудну продају ствари.

Без могућности да исплате дуговања нарасла енормним трошковима извршитеља, грађани узимају кредите код банака под најтежим условима, са каматама и до 30% за готовинске и „овердрафт“ кредите и улазе у круг дужничког ропства из кога је немогуће изаћи.

Због чега јавно-комунална предузећа у Нишу уместо што дуговања одмах шаљу на принудну наплату, најпре не обавесте и позову дужнике на договор о исплати дуга? Грађанима је потребна помоћ за енергетску и прехрамбену сигурност током тешке зиме која је пред нама. Уместо тога, имају извршитеље који им у случају неисплаћеног дуговања одузимају и то мало што ће им бити неопходно да преживе зиму.

Двери Ниш питају градоначелницу Сотировски и Градско веће каква им је стратегија заштите грађанства за наступајућу зиму и спремају ли кризни менаџмент када се поред 7000 породица са искљученом струјом, током наредне зиме буду суочили и са хиљадама Нишлија које ће трошкови извршења неплаћених рачуна оставити и без крова над главом. Уместо ставке у буџету за Аква парк новац Нишлија мора да се преусмери у помоћ презадуженим породицама и грађанима да преживе зиму.

Власт је одговорна грађанима који је плаћају.

Весна Стојановић

Одбор за рад и социјалну политику
Градска организација Двери Ниш

*Извор фотографије: Н1

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: