Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Ниш: Нови прекршајни налози доказ су одмазде режима

Прекршајни налози професорима нишких факултета, функционерима политичких странака и  руководиоцима јавних установа у Нишу који су учествовали на два суботња протеста и блокаде саобраћаја у Нишу су јасан израз огромног страха режима и удворичке нишке власти од струке и угледних нишких грађана који више не желе да трпе трагичне поступке марионетске власти и једног однарођеног и корумпираног режима.  

Поред редовног професора Економског факултета у Нишу, потпредседнице Двери Тамаре Миленковић Керковић, декана Правног факултета Универзитета у Нишу, редовног професора Горана Обрадовића, редовног професора Факултета заштите на раду Слободана Милутиновића, који предаје предмете који се баве заштитом животне средине и одрживим развојем, казне за учешће на еколошком протесту добили су и др Андреј Митић, професор политичких наука, Интернационални секретар Српског покрета Двери, Зоран Васиљевић, руководилац Меторолошке станице у Нишу, председник Одбора за заштиту животне средине Двери Ниш, као и многе друге Нишлије које су остваривали своје уставно право на слободу окупљања и слободу говора, али и обавезу да као мислећи људи и угледни грађани Ниша изразе свој став против доласка у Србију еколошког предатора – компаније „Рио Тинто“.

Без преседана је незаконита пресија режима којој су изложени нишки универзитетски професори, руководство и функционери Двери и других политичких странака у Нишу али бројни грађани Ниша.  Сви су прекршајне налоге добили без претходног легитимисања,  на протестима где полиције званично није било. Јасно је да је полиција ипак била присутна, али не да пружи заштиту учесницима еколошког протеста, што јој је законска и уставна обавеза. Задатак полиције био је да таргетира препознатљиве Нишлије и покуша да их застраши репресивним мерама. Методе које су коришћене су очито незаконите, што ће се доказивати у поступцима пред Прекршајним судом. Препознавање лица без легитимисања, а путем биометријских и других камера и телефона јесу мере тоталног надзора које нису дозвољене Законом о полицији и противуставне су.

Нико од руководилаца и представника Двери Ниш који су прекршајне налоге добили неће у законском року платитити казне, сви су тражили судско одлучивање Прекршајног суда и увид у „доказе“ полиције. Поред тога, сви функционери Двери Ниш поднеће и Притужбе Заштитнику грађана на рад Министарства унутрашњих послова, Полицијске управе у Нишу.  Двери понављају позив свим грађанима који су били жртве притисака полиције да се обрате правним тимовима Двери.

У природи је аутократских режима да владају страхом, али репресија је увек израз страха којим су његови протагонисти преплављени. Нишки професори и функционери Двери не ћуте – на улицама и трговима градова Србије су сада амфитеатри и ауле. 

ГрО Двери Ниш

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: