Српски Покрет Двери - Лого

Двери Ниш: Подржавамо протест просветара у Нишу против насиља у школама и даљег урушавања достојанства просвете

Градска организација Двери Ниш и народни посланик проф. др Тамара Миленковић пружају пуну подршку протесту просветних радника заказаном за четвртак 1. децембар у 12 сати на Тргу Краља Милана у Нишу, а против недопустивог степена насиља у школама. 

     Српски покрет Двери сматра да је ескалација вршњачког и насиља ученика према према просветним радницима у српским школама последица слома вредности у српском друштву као и ендемског насиља које је последица политички заробљених институција. Поплава лажних диплома и друштвеног и економског напредовања без знања и образовања захваљујући искључиво политичкој припадности урушило је значај знања и образовања. На понашање деце и ескалацију насиља без сумње утичу насиље присутно у медијима и ријалити програми на телевизијама са националном фреквенцијом, а препуштеност деце себи самима и општи слом моралних вредности довео је просвету у болесно стање. Захтевамо хитно укључење свих друштвених чинилаца како би се променило ово патолошко стање у коме се налази српска просвета. Овде се не ради само о дисциплини у школи, превенцији и кажњавању насиља, већ Двери траже промену наопаке парадигме школства која је довела до ерозије српске просвете.

Положај просветних радника урушава се већ више деценија – њихове зараде су мање од просечних, свака школска година почиње штрајком на који се власт више и не обазире, обавезе учитеља и наставника су све веће, а њихов ауторитет и друштвени статус постао је миноран, могућности да санкционишу незнање или неприхватљива понашања на часу и у школи готово да не постоје. Понављање године за ученике је постало готово немогућа ствар, а за лоше оцене ученика, за њихове изостанке, за повреде дисциплине у школи, па и за насиље, увек се одговорним сматрају само наставници, најчешће разредне старешине, док родитељи очекују да школа преузме не само образовни, већ и читав васпитни рад са њиховом децом. Са друге стране, права ученика постајала су све већа, а обавезе и одговорности ученика смањене су до апсурда. Овакав наопак систем вредности и прегажено достојанство и ауторитет просветних радника довели су до потпуног урушавања просвете и значаја образовања. Ђак коначно мора да постане ђак, учитељ – учитељ а родитељ – родитељ.

Просветни радници су највеће жртве игнорантног односа власти према образовању, а тиме и према будућности Србије. Највећи удар слома вредности у српском друштву доживели су просветни радници. Заборављено је да у корену речи „образовање“ стоји реч „образ“, а да је стид основни чувар моралног здравља једног друштва и једне нације.

Пружајући подршку захтевима Уније синдиката просветних радника Србије да се просветним радницима додели статус службеног лица, захтевамо и увођење и примену драконских казни према насилницима, захтевамо забрану коришћења мобилних телефона у школи под претњом настрожијих казни, захтевамо да деца коначно уче из српских књига српских издавача и захтевамо кривичне и високе новчане казне за родитеље преступника и ученика-насилника у школама.

Двери Ниш захтевају повратак нормалности у српску просвету и нулту толеранцију према насиљу у школама.

Инфо служба Двери Ниш

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: