Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Нови Сад: Буџет је расипнички, закинути смо за 2,74 милијарде динара

Анализирајући спектакуларно брзо усвојени буџет града Новог Сада за 2023. годину, који износи 40.654.117.730,00 динара, изражавамо дубоку забринутост због тога како је сачињен, као и због пројектованог начина његовог трошења. 

   У условима велике фактичке (а званично скриване) инфлације и дивљања цена, неозбиљно је поносити се већом укупном цифром буџета у односу на прошлу годину, како то чини „озбиљна и одговорна власт“ у Новом Саду. То је посебно неозбиљно када се буџет усваја демонстрацијом „силне“ већине у Скупштини града.

Градска власт представља буџет као развојни и штедљиви, где се елементарном анализом види да нити је он развојни, нити је штедљив. Буџет је, напротив, расипнички и посебно забрињава инфраструктурни део. Подвлачимо да су трансферна средства много мања од онога што општинама треба да припадне и о томе не треба ћутати.

Наиме, локална самоуправа је саучесник у кршењу закона, заједно са републичком влашћу. Законом о локалној самоуправи предвиђено је да 1,7% укупног бруто друштвеног производа мора бити распоређено локалним самоуправама. Али, уместо 111 милијарди, оне су добиле 33 милијарде динара. Град Нови Сад је у овој години добио 1.158.652.347,00 динара као ненаменски блок трансфер са републичког нивоа намењен локалној самоуправи. Простом рачуницом добијамо да је град Нови Сад закинут за 2,74 милијарди динара, јер 1,7% укупног БДП износи око 3,9 милијарди динара.

Ако знамо да је систем ненаменских трансфера локалним самоуправама ревидиран неколико пута од 2007. године када је уведен и да се формула за обрачун, по којој се 65% средстава распоређује на основу броја становника, 19,3% на основу површине подручја, 6% према броју деце пријављене за дечју заштиту и 1,5% према броју установа за дечју заштиту, нетранспарентно спроводи, јасно је да Влада Србије више од деценију не поштује закон и закида локалне самоуправе за трансферна средства. Као одговор на фискалну кризу 2008. године, износ трансфера за сваку локалну самоуправу смањиван је од случаја до случаја. Иако су смањења била много озбиљнија за богатије јединице локалне самоуправе, критеријуми коришћени за распоређивање смањења нису никада разјашњени. Ова пракса понавља се до данас.

Непојмљиво је да су трансферна средства тако мала и тражимо од Министарства финансија да се она повећају. Више од десет година се тај износ од 33 милијарде динара није променио и ништа не може да се озбиљније ради и инвестира.

Градски одбор Српског покрета Двери у Новом Саду наставиће да прати и анализира овај расипнички буџет, као и његово ненаменско трошење, и да о томе с пуном пажњом обавештава суграђане.

ГрО Двери Нови Сад 

*Извор фото: skupstina.novisad.rs 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: