Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Нови Сад: Новосадско насеље Адице су типичан пример инвеститорског урбанизма

Типичан пример урбанизма који власт СНС види искључиво кроз градњу, али не и кроз планирање градње и узимања у обзир квалитетног живота грађана, безбедног и квалитетног саобраћаја и пратеће инрастуктуре је насеље Адице. Иако на Адицама сада живи преко 12.000 становника, једини колски прилаз граду је угао улица Бранка Ћопића, Горана Ковачића и Ћирила и Методија. Овде пролази и једина аутобуска линија Број 6 – ЈГСП Нови Сад. Колико је овај улаз у насеље недовољан, преоптерећен и опасан, говори и чињеница да је на раскрсници постављено саобраћајно огледало.

   Нажалост, овај проблем је сада практично нерешив због дефанзивне урбанистичке политике, која се спроводи већ деценијама. Уместо да се пројектује развој града само се решавају нагомилани проблеми, настали услед дивље градње, корупције у органима власти и грађевинским инспекцијама и непланске градње.

Велике саобраћајне гужве и у том делу града додатно повећава катастрофално лоше урбанистичко решење прилаза из улице Горана Ковачића преко Булевара Патријарха Павла. Наиме, када долазе из правца центра, Адичани морају да праве полукружно окретање на удаљеном месту, а када иду у супротном правцу морају дуго да чекају укључење у булевар, јер се у њему подједнако користе обе коловозне траке иако већина возила скреће удесно према Адицама.

Да не би било да само критикујемо без понуђеног решења, предлажемо изградњу раскрснице (или кружног тока), која би спојила улице Јована Поповића и Горана Ковачића, као што је то и било годинама уназад. Као резервно решење, које би одмах помогло нормализацији саобраћаја, предлажемо промену ознаке на коловозу десне саобраћајне траке у обавезно десно, уместо право и десно.

Градске власти би због оваквих грешака требало да унапред воде бригу о правом урбанистичком развоју града Новог Сада, а не да се баве последицама проузрокованих ненормалном и непланском градњом по вољи инвеститора. Новосађани се већ годинама, а сада посебно, нелагодно осећају у саобраћају због сталних радова, прекопавања и великих гужви и буке, те ће због овакве лоше политике у области урбанизма власт морати да поднесе рачун грађанима.

ГрО Двери Нови Сад

Видео прилог можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: