Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Нови Сад: Ослободити пољопривреднике плаћања накнаде за наводњавање и одводњавање

Поред пореза на пољопривредно земљиште, наши паори који хране народ морају да плаћају глобу за нешто што је ова власт измислила, а што није у функцији – наводњавање и одводњавање. Ова глоба, звана „накнада“, је у високим износима, често већим од самих пореза, који анулирају сваки остварени приход земљорадника.

   Наиме, Законом о накнадама за коришћење јавних добара („Сл. лист РС“ бр. 95/2018, 49/2019, 86/2019, 156/2020 и 15/2021) уређују се накнаде за коришћење јавних добара. Члан 4. овог закона уводи 15 врста ових накнада, између осталих у тачки 7. „накнаде за воде“. Уз чланове 74. и 85. наведеног закона, ова власт увела је накнаде за наводњавање и одводњавање пољопривредног земљишта власницима и корисницима, тачније земљорадницима и пољопривредним добрима.

Спровођењем овог закона посебно су погођени паори у АП Војводини, поготово ако се зна да је целу државу погодила до сада незапамћена суша, па је летина сагорела. Уместо да одмах прогласи стање елементарне непогоде и суспендује у том делу примену закона, јер нити је наводњавала, нити одводњавала, ова власт је наставила да безобзирно примењује закон.

Што је још горе, ова власт се ту не зауставља, па не само да поткрада сељаке, већ на најстрашнији начин „захвата из привреде“, како се то објашњавало у време „социјалистичког самоуправљања“. Тако, на име накнада за воде, по горе наведеном законском основу, јавним предузећима која се баве снабдевањем становништва, градова, општина и села пијаћом водом, ова власт наплаћује вишемилионске износе кроз тзв. „накнаде за коришћење вода“, „накнаде за испуштене воде“ и „накнаде за коришћење водних објеката и система у јавној својини за одвођење отпадних вода из индустријских и других објеката“. Ове накнаде-глобе су у вишемилионским износима, нарочито у градовима и логично се уграђују у цену воде, што значи да се терет плаћања преваљује на грађане.

Наведене накнаде, колоквијално познате као „водни допринос“, у АП Војводини земљорадници уплаћују ЈВП „Воде Војводине“, а јавна предузећа за водоснабдевање уплаћују буџетском фонду за воде АПВ.

ГрО Двери Нови Сад

*Извор фотографије: Танјуг

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: