Српски Покрет Двери - Лого

Двери Нови Сад: Зашто се новцем грађана Новог Сада купују заставе и плаћају консултантске услуге од 28.000 евра?

ЈКП „Новосадска топлана“ у плану јавних набавки за 2023. годину има ставку постављање нових јарбола и консултантске услуге у вредности 28.000 евра.. 

    ЈКП „Новосадска топлана“ у плану јавних набавки за 2023. годину има ставку постављање нових јарбола за заставе на објектима ЈКП „Новосадска топлана“ и демонтажу постојећих и то у категорији великих набавки, до 2.000.000,00 динара или чак 17.000 евра. Цена поменутих јарбола је толика, а не знамо да ли је уопште и потребна, као да се набављају заставе за зграду Уједињених нација на Ист риверу.

Такође, планирају се консултантске услуге у области примене Закона о јавним набавкама, такође у категорији великих набавки, до 1.300.000,00 динара или 11.000 евра.

Топлана је једна од највећих градских фирми, која има велике стручне службе, па и службу јавних набавки. Има и високостручне кадрове, а по закону и службеника за јавне набавке. Такође, имају и ангажоване адвокатске канцеларије које, вероватно, плаћају по паушалу.

С тога, постављамо питање због чега се плаћају консултантске услуге за нешто што њихови правници и службеници за јавне набавке знају да раде. Шта то тачно кошта 11.000 евра и које су то агенцијске куће којима ће се наместити тендер?

Све ово не би било проблем да је ЈКП „Новосадска топлана“ приватно предузеће и да се не финансира директно од новца грађана Новог Сада. Можда се неком 28.000 хиљада евра не чини толико пуно, али ће некоме сигурно добро доћи за неки лагоднији живот. С друге стране, грађани би требали да се сете како су им редовно прошле године, и то по пуној цени, наплаћиване цене грејања, иако Топлана више од месец дана није грејала станове и није јој пало на памет да грађанима, у ери великих поскупљења, макар мало умањи цену грејања. Зато, за овакве непотребне или пренадуване инвестиције новца има.

Јавне набавке су у постојећем систему, због неадекватне контроле, одувек биле рак рана овог друштва и давале су могућност за разне махинације, за неадекватно и ненеаменско трошење туђих пара и лично богаћење партијских кадрова. Због тога указујемо и овим путем на пословање јавних предузећа и потребу за већом контролом јавних набавки.

Можемо само замислити, за износ од 17.000 евра за непотребне јарболе и 11.000 евра за још непотребније „консултанте“, колико би тих 28.000 евра значили за народне кухиње или незбринуте бескућнике у Новом Саду. Уместо тога, од тих пара напредњачким шефовима, који пливају у привилегијама, лагодно живе и себе проглашавају успешнима и способнима, биће још лепше.

Двери Нови Сад изражавају велику забринутост због тога куда иду народне паре. Наставићемо и даље да анализирамо јавне набавке и обавештавамо суграђане како се и којим путевима и каналима арче паре пореских обвезника.

ГрО Двери Нови Сад 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: