Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Нови Сад: Зашто се новцем грађана Новог Сада купују заставе и плаћају консултантске услуге од 28.000 евра?

ЈКП „Новосадска топлана“ у плану јавних набавки за 2023. годину има ставку постављање нових јарбола и консултантске услуге у вредности 28.000 евра.. 

    ЈКП „Новосадска топлана“ у плану јавних набавки за 2023. годину има ставку постављање нових јарбола за заставе на објектима ЈКП „Новосадска топлана“ и демонтажу постојећих и то у категорији великих набавки, до 2.000.000,00 динара или чак 17.000 евра. Цена поменутих јарбола је толика, а не знамо да ли је уопште и потребна, као да се набављају заставе за зграду Уједињених нација на Ист риверу.

Такође, планирају се консултантске услуге у области примене Закона о јавним набавкама, такође у категорији великих набавки, до 1.300.000,00 динара или 11.000 евра.

Топлана је једна од највећих градских фирми, која има велике стручне службе, па и службу јавних набавки. Има и високостручне кадрове, а по закону и службеника за јавне набавке. Такође, имају и ангажоване адвокатске канцеларије које, вероватно, плаћају по паушалу.

С тога, постављамо питање због чега се плаћају консултантске услуге за нешто што њихови правници и службеници за јавне набавке знају да раде. Шта то тачно кошта 11.000 евра и које су то агенцијске куће којима ће се наместити тендер?

Све ово не би било проблем да је ЈКП „Новосадска топлана“ приватно предузеће и да се не финансира директно од новца грађана Новог Сада. Можда се неком 28.000 хиљада евра не чини толико пуно, али ће некоме сигурно добро доћи за неки лагоднији живот. С друге стране, грађани би требали да се сете како су им редовно прошле године, и то по пуној цени, наплаћиване цене грејања, иако Топлана више од месец дана није грејала станове и није јој пало на памет да грађанима, у ери великих поскупљења, макар мало умањи цену грејања. Зато, за овакве непотребне или пренадуване инвестиције новца има.

Јавне набавке су у постојећем систему, због неадекватне контроле, одувек биле рак рана овог друштва и давале су могућност за разне махинације, за неадекватно и ненеаменско трошење туђих пара и лично богаћење партијских кадрова. Због тога указујемо и овим путем на пословање јавних предузећа и потребу за већом контролом јавних набавки.

Можемо само замислити, за износ од 17.000 евра за непотребне јарболе и 11.000 евра за још непотребније „консултанте“, колико би тих 28.000 евра значили за народне кухиње или незбринуте бескућнике у Новом Саду. Уместо тога, од тих пара напредњачким шефовима, који пливају у привилегијама, лагодно живе и себе проглашавају успешнима и способнима, биће још лепше.

Двери Нови Сад изражавају велику забринутост због тога куда иду народне паре. Наставићемо и даље да анализирамо јавне набавке и обавештавамо суграђане како се и којим путевима и каналима арче паре пореских обвезника.

ГрО Двери Нови Сад 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: