Српски Покрет Двери - Лого

Двери-ПОКС (Ниш): Тражимо хитно укључење струје и отпис дуговања за 7500 нишких породица

У Нишу без струје живи 7480 породица од којих већина, због сиромаштва, болести, незапослености, великог броја деце, старих и немоћних лица, јесу угрожени потрошачи. Уместо да терет кризе понесе најбогатији део друштва, припадници новообогаћене елите су заштићени и не плаћају милионска дуговања, а са друге стране, читав један град сиромашних људи живи без струје и без могућности да је икада добију.

    Највећи број ових најсиромашнијих Нишлија живи без струје годинама, а међу њима је велики број бивших радника пропалих нишких државних предузећа којима држава и даље дугује стотине милиона евра неисплаћених зарада. Највећи део ових људи прима социјалну помоћ и њима, по чл. 86 Закона о заштити потрошача који регулише „осетљиве потрошаче“, струја и не би смела да буде искључена. Великом броју ових домаћинстава су струјомери скинути и однети, искључења су вршена без присуства потрошача, без неопходних доказа и ти људи више не знају како да их врате. Радна група коју је помпезно најавила градоначелница Ниша Драгана Сотировски, пребацила је решење проблема на ресорно Министарство и ЕПС, па је само десетак домаћинстава проблем решило. Ниш је, нажалост, постао познат и због самоубиства оца вишедетне породице због дуга за струју од 200 евра.

О стању у коме живи 7500 породица без струје говорио је Зоран Павловић, представник Удружења „Жртве транзиције“ као и Љубан Јанаћков, човек коме је због канцера одстрањено плућно крило и један од 25 хиљада Нишлија који годинама живе без струје. Покрет за обнову Краљевине Србије (ДВЕРИ-ПОКС) Ниш захтева хитно укључење струје за готово 7500 породица, отпис застарелих дуговања и минималне рате отплате без обзира на висину дуга како би се заштитили најугроженији потрошачи.

Српско друштво је дубоко неправедно, јаз између богатих и сиромашних је највећи у Европи, стопа сиромаштва је 24,2%, па је сваки четврти грађанин или 2,5 милиона људи сиромашно. У Нишу и на Југу Србије ови су подаци још катастрофалнији. Неправда према сиромашнима који својом потрошњом пуне 60% српског буџета, и привилегије богатих Нишлија, ЕПС-ових дужника, говоре о томе да је локална власт у Нишу, на челу са градоначелницом Сотировски утростручила беду Нишлија, јер је од 2500 породица без струје до пре две године, сада тај број увећан на 7500 породица.

У Програму „За државу која брине“ ДВЕРИ-ПОКС предвиђају социјално-економске мере које треба да заштите најугроженије. Нишу је потребна ПРАВДА и ми ћемо је донети. Смањење сиромаштва могу да донесу само мере које ће смањити и казнити корупцију, извршити прерасподелу богатства, терет кризе пребацити на новообогаћену елиту, а грађанима Ниша омогућити елементарно благостање.

Патриотски блок за обнову Краљевине Србије ДВЕРИ-ПОКС – Ниш

проф. др Тамара Миленковић Керковић – ДВЕРИ

Никола Митровић – ПОКС

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Двери-ПОКС (Ниш): Тражимо хитно укључење струје и отпис дуговања за 7500 нишких породица

Снег је зимску службу – ЈКП „Београд пут“ и градску власт „изненадио“ у децембру и због тога је у недељу настао потпуни колапс на београдским улицама. Из тог разлога захтевамо хитну смену Зорана Радојичића и Горана Весића.

Радојичић је само дан пре снега, у суботу, на седници Штаба за ванредне ситуације рекао како је све спремно за чишћење снега. У недељу ујутру снег је градску власт ипак “изненадио“ толико да га нису очистили ни током целог дана, грађани су ишли пешке, а излазак на ауто-пут у раним јутарњим часовима је био скоро непроходан због колоне аутомобила који су проклизавали. Није био очишћен чак ни ауто-пут нити скоро иједна саобраћајница првог реда. Аутобуси су били блокирани, трамваји су стајали у низу у Булевару краља Александра, а Устаничка и многе друге улице изгледале су катаклизмично са поломљеним дрвећем, које су на крају уклањали сами грађани.

Због свега тога, Српски покрет Двери тражи под хитно одговорност и смену градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића, директора предузећа „Београд пут“ Ивана Тејића и директора предузећа „Путеви Србије“ Зорана Дробњака као и раскид уговора о одржавању путева на териотрији Београда са фирмом “Страбаг“ д.о.о Нови Београд и њихову одговорност. Захтевамо преиспитивање и раскид уговора са свим приватним фирмама које су до данас биле задужене за одржавање путева на читавој територији Србије, њихову одговорност и утврђивање штете коју су нанели држави и грађанима.

Сви они заједно треба да одговоре на питање зашто је одржавање путева у толикој мери дато у руке приватницима и сви они заједно морају поднети терет одговорности због неодржавања истих, не само зими већ током целе године чиме доводе у опасност све грађане.

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: