Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Пријепоље: Крајње је време да се Пријепоље одужи Светом Сави и Св. краљу Владиславу

ОО Двери Пријепоље подржава иницијативу Епархије милешевске да плато испред Дома културе понесе име по Светом Сави, а да се главна улица у Пријепољу назове по Светом краљу Владиславу. 

    Одборници Српског покрета Двери су у периоду од 2016. до 2018. у неколико наврата, у Скупштини општине Пријепоље, покретали ову иницијативу, поводом обележавања 800 година постојања манастира Милешеве. Тадашња власт коју је предводио СНС није хтела чак ни да стави у разматрање овај предлог а камоли да га усвоји. ОО Двери Пријепоље је и у јулу 2021. године председнику општине Владимиру Бабићу и комисији за одређивање назива улица поднело исти захтева али смо и тада остали ускраћени за било какав одговор.

Подсећања ради, град Пријепоље је настао и развијао се као трг манастира Милешеве и за његов настанак директно су заслужна два светитеља из династије Немањић, стриц и синовац, Свети Сава и Свети краљ Владислав. Па је најмање што град на ушћу Милешевке у Лим може да уради, као би им се одужио, је то да један његов трг и једна улица понесу њихова имена.

Пријепоље би на овај начин само добило на својој препознатљивости и поправило свој положај на културној и туристичкој мапи Србије. Да неки европски народи, или пак неки српски градови имају средњовековног краља задужбинара у свом граду, они би не само централну градску улицу назвали по њему, већ би уложили све своје напоре да то културно, образовно, историјски, туристички и на сваки други начин промовишу и валоризују. Сматрамо да ова иницијатива не сме да буде схваћена као дневно-политичко питање или како неки мисле, провокација упућена ка нашим суграђанима Бошњацима – муслиманима. Једноставно она је позив да се на овај начин исправи једна историјска неправда, а град Пријепоље одужи својим утемељивачима.

Предлажемо да се по овом питању организује јавна расправа и да се укључе људи од струке, да се укључе историчари, да се направи симпозијум како би се грађанима предочило ко је био свети краљ, па да онда чујемо аргументе против.

Свесни чињенице да све личности и догађаји из Другог светског рата изазивају поделе међу Србима, а да личности и догађаји после доласка Османлија на Балканско полуострво изазивају поделе међу Србима и Бошњацима, наши предлози за именовање улица и тргова били су усмерени на време далеко пре тога. Зато сматрамо да​ Свети Сава и Свети краљ Владислав никако не могу бити предмет спора код добронамерних људи било које нације, вере или идеологије.

ОО Двери Пријепоље 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: