Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Суботица: Маркетинг акција чишћења илегалних кампова око Прихватног центра неће дати никакаве резултате!

Пре пар дана спроведена акција од стране полиције и уз учешће ЈП „Чистоћа и Зеленило“ на уклањању илегалних кампова око прихватног центра у Суботици је, на жалост, само медијски спин од стране ове власти која има задатак да покаже да она све чини како би смањило присуство миграната.

     У суботу 5.11.2022. године, Српски покрет Двери у Суботици и народни посланик Двери Радмила Васић, организовали су конференцију за новинаре испред Прихватног центра за мигранте у Суботици са једном једином темом, а то је безбедност грађана Суботице. На жалост грађана нико од представника медија се није појавио. Вероватно је разлог томе намера да грађани не треба да чују истину око проблема миграната, већ да искључиво верују локалној пропаганди коју сада спроводи начелник Северно-бачког округа Бојан Шоралов. Испред самог Прихватног центра смо доживели непријатности од стране људи који раде тамо. Жалосно је да они који су запослени у државним институцијама не поштују ни народне посланике. Једни те исти таксисти су долазили и враћали се, а неки су били осиони и сликали нас, вероватно мислећи да ће се људи из Двери у Суботици уплашити.

Морамо да им кажемо да се то неће десити! Истина се не може сакрити!

Ситуација у шуми се не разликује много од ситуације око прихватног центра. Наишли смо на мигранте који се крећу у шуми као извиђачи, и то у групама од по три мигранта. Наишли смо на 6 илегалних мигрантских кампова у шуми, удаљених по пар стотина метара од шумских путева.

Полиција, која би требала да контролише те шумске путеве, не ради на такав начин да би се обезбедила безбедност грађана. Да грађанин сам одлучи да прошета Суботичком шумом не би се осећао безбедно.

Грађани Суботице морају да знају да нису само таксисти из Сомбора ти који довозе мигранте, то исто чине и таксисти из Суботице из одређених такси удружења који у овом превозу виде пословну шансу и прилику да добро зараде. Превоз таксија од Прихватног центра до места у шуми наплаћује се и до 70 евра. Ти таксисити који се баве превозом миграната, у току дана направе пар тура, од предвечерја па све до ноћних сати. Ту не престају активности тих таксиста већ су они од стране кријумчара задужени за довоз свих потрепштина мигрантима у шуму, тако да се недељно само у једној продавници на Мајшанском путу прода преко стотину мердевина од 4 метра. Те мердевине купују таксисити и одвозе мигрантима у шуму.

Па да ли су онда и ти такси-превозници саучесници у криминалној групи која се бави пребацивањем миграната преко државне границе!?

По речима Бојана Шоралова, Суботица је на неки начин постала вакуум простор, јер имамо прилив миграната са југа Србије и прилив миграната са југа Мађарске. За тај вакуум простор је крива наша власт. Да је онемогућила добро организоване криминалне групе да пребацују мигранте у Мађарску и похапсила кријумчаре, тада би био много мањи прилив миграната. Информације које имамо говоре да је Мађарска ухапсила 1500 кријумчара миграната само у овој години до јула, а наша држава неколико десетина пута мање. Односно, по подацима за Суботицу до јула је троје мигранта осуђено, а још један био у поступку. Можда је полиција и почела да ради свој посао на хапшењу кријумчара, али по броју миграната видимо да је то још увек недовољно али и нетранспарентно!

Све оне руте у региону којима су се до сада пребацивали мигранти преко граница се постепено гасе. Ова рута преко Србије и Мађарске још веома добро функционише и док год то траје миграната ће бити све више. И све док полиција не буде хапсила све кријумчаре, док се не крене у активности да се онемогући илегалан прелаз наше границе, тај вакуум простор ће почети да личи на ,,паркинг за мигранте“ и то на жалост баш овде у Суботици!

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић залаже да се проширују смештајни капацитети по Републици Србији што је по нама мимо интереса грађана Републике Србије.

Акција која је изведена на уклањању илегалних кампова око Прихватног центра у Суботици платиће грађани Суботице, од радова на уклањању илегалних кампова које је изводило ЈП „Чистоћа и Зеленило“, до трошкова транспорта 305 миграната на југ Србије.

Да ли грађани Суботице имају било какав део кривице за долазак миграната? Наравно да немају, али ко је онда овластио градоначелника да троши паре грађана на превоз миграната и на радове ЈП „Чистоћа и Зеленило“.

Раденко Мартић

Председник ГрО Двери Суботица

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: