Српски Покрет Двери - Лого

Двери Суботица: Шта је смисао постојања Социјално-економског савета Града Суботице?

Када је Градско веће града Суботице дало одобрење на све захтеве за повећање цена услуга јавних предузећа, нико није устао и изнео аргументе против ових повећања. 

    Требао је да реагује Социјално-економски савет града Суботице, да искаже свој став јер му је, између осталих, један од циљева да се брине о социјалном статусу радника и да утиче на одлуке Градског већа и града Суботице како би се поправио социјално-економски положај радника.

У Савету имамо и два члана који су чланови и Градског већа и то Илију Ђукановића и Срђана Самарџића. Једна функција искључује другу.

Како да одлуке које су донели као чланови Градског већа сада оспоре као чланови Социјално-економског савета? У Савету су чланови и представници синдиката, представници удружења предузетника и чланови из локалне самоуправе. Нико од њих не сме да износи ставове који су уперени против Градског већа, али и градоначелника Стевана Бакића који је сам дао изјаву и подржао поскупљења, нагласивши да су оправдана.

Председник Савета је председник Самосталних Синдиката Србије у Суботици, Иштван Хуђи. Скоро је имао конференцију за штампу и дао изјаву да су просечне плате у Суботици испод републичког просека. Ако је та информација тачна, онда би Иштван Хуђи још више имао разлога да он као председник Савета реагује и оспори повећања цена услуга јавних предузећа, јер је то економски и социјални удар на раднике који у Суботици имају много мање средстава за живот него у неким другим градовима у Републици Србији.

Град Суботица би морао да пре свега промени чланове Социјално-економског савета из састава локалне самоуправе, а састав осталих чланова савета прошири са члановима из неких других синдикалних организација, јер је евидентно да ове синдикалне организације, које су чланови савета, само подржавају одлуке власти и констатују чињенично стање, али се не боре истински за квалитетнији и бољи положај радника, а самим тим ни грађана Суботице. Тек тада би Социјално-економски савет града Суботице имао и смисла и функцију, када у њему буду седеле особе које се залажу за бољи положај и радника, али и грађана Суботице.

ГрО Двери Суботица 

*Извор фото: subotica.com 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: