Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Суботица: Шта је смисао постојања Социјално-економског савета Града Суботице?

Када је Градско веће града Суботице дало одобрење на све захтеве за повећање цена услуга јавних предузећа, нико није устао и изнео аргументе против ових повећања. 

    Требао је да реагује Социјално-економски савет града Суботице, да искаже свој став јер му је, између осталих, један од циљева да се брине о социјалном статусу радника и да утиче на одлуке Градског већа и града Суботице како би се поправио социјално-економски положај радника.

У Савету имамо и два члана који су чланови и Градског већа и то Илију Ђукановића и Срђана Самарџића. Једна функција искључује другу.

Како да одлуке које су донели као чланови Градског већа сада оспоре као чланови Социјално-економског савета? У Савету су чланови и представници синдиката, представници удружења предузетника и чланови из локалне самоуправе. Нико од њих не сме да износи ставове који су уперени против Градског већа, али и градоначелника Стевана Бакића који је сам дао изјаву и подржао поскупљења, нагласивши да су оправдана.

Председник Савета је председник Самосталних Синдиката Србије у Суботици, Иштван Хуђи. Скоро је имао конференцију за штампу и дао изјаву да су просечне плате у Суботици испод републичког просека. Ако је та информација тачна, онда би Иштван Хуђи још више имао разлога да он као председник Савета реагује и оспори повећања цена услуга јавних предузећа, јер је то економски и социјални удар на раднике који у Суботици имају много мање средстава за живот него у неким другим градовима у Републици Србији.

Град Суботица би морао да пре свега промени чланове Социјално-економског савета из састава локалне самоуправе, а састав осталих чланова савета прошири са члановима из неких других синдикалних организација, јер је евидентно да ове синдикалне организације, које су чланови савета, само подржавају одлуке власти и констатују чињенично стање, али се не боре истински за квалитетнији и бољи положај радника, а самим тим ни грађана Суботице. Тек тада би Социјално-економски савет града Суботице имао и смисла и функцију, када у њему буду седеле особе које се залажу за бољи положај и радника, али и грађана Суботице.

ГрО Двери Суботица 

*Извор фото: subotica.com 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: