Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Суботица: Суботица, град који нестаје!

Суботица као град са околином има 16.875 грађана мање него на задњем попису 2011. Године, односно око 12% мање становника за 10 година. Аларамантни подаци који нам говоре да ће за 80 година Суботица као град нестати. Још је горе сазнање да надлежни, односно функционери власти не доносе одлуке и мере којима би се садашња ситуација променила. 

   Разлози оваквог нестајања су вишеструки, од тога да ситуација у земљи “економског тигра” не нуди перспективу бољег живота за младе, до тога да су старији суграђани исцрпљени у ишчекивању бољих времена. Сви они одлазе како би живели живот достојан човека.

Често разлог одласка није само економска ситуација већ је то немогућност да нешто промениш у држави која ти не гарантује правду, равноправност, право на другачије мишљење, већ напротив, стимулише неморал. Запошљавају се особе које су нестручне, али које имају чланску карту владајућих странака, негативна селекција је присутна на сваком кораку.

Да би се променила тенденција нестанка становника Суботице потребно је да, поред државе, и град доноси одлуке које би поспешиле рађање деце, подршку младим брачним паровима, планску подршку младим пољопривредницима и предузетницима. Да целокупно друштвено окружење, од школства, економије и културе буде подређено породичном моделу живота. Подршка мора бити на сваком кораку, од бесплатног вртића, бесплатних уџбеника, студирања, па до пореских олакшица за родитеље.

Држава, али и град Суботица, морају да буду пријатељ породице. Тек тада, у таквом систему вредности, поставили би се темељи и да Суботица из негативног прираштаја крене ка позитивном.

Још пре 5 година Двери у Суботици су предале Градској кући Породичну декларацију “Град Суботица – заштитиник породице”. По обичају ове власти, одговор је био да “они” већ предузимају мере које ми предлажемо. Сада, после 5 година, егзактни подаци са пописа нам показују да ништа што је мерљиво нису учинили. Напротив, грађанима су дали још више мотива да одлазе из града јер су систем негативне селекције, корупције, осионог и бахатог понашања, лоповлука и неправде довели до савршенства.

Ако се анализира како решити проблем депопулације становништва, тада се као једино решење намеће једна свеобухватна подршка породици. То је једини кључ решења демографског проблема са којим се суочава и Република Србија, али и град Суботица који нестаје.

ГрО Двери Суботица 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: