Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Суботица: Суботици следује више пара из републичког буџета!

Многи медији су пренели информације како се спроводи штедња у Суботици, где смо за кратко време постали једна од успешнијх локалних самоуправа. Градоначелник Стеван Бакић је и сам допринео тој штедњи тако што је предузео низ мера како би испоштовао “препоруке Владе Републике Србије о штедњи”. 

    Донешен је пакет мера: од тога како да се 30 % расвете у граду користи, да се пола сата пре свитања гаси расвета, да се смањи расвета на Градској кући и свим другим јавним објектима. Да се температура у становима који се греју на даљинско грејање, смањи за 1степен.

Мере које је Влада РС предложила нису биле обавезујуће. Веома је упитно да ли је направљена задивљујућа уштеда на тој расвети. Много веће уштеде би локална самоуправа направила само када би се све јавне набавке радила у складу са законом, без намештених фирми , измишљених јавних набавки, када би се отпустио вишак запослених у јавном сектору.

Град Суботица, односно његови челници су само требали да се стриктно придржавају Закона о финансирању локалних самоправа и да инсистирају да од Републике добију само онолико средства колико Граду Суботица по тој основи припадају. Град Суботица је добио ненаменских средства из буџета у износу од 970 милиона динара. Међутим када се направи обрачун по Закону о финансирању локалних самоуправа град је требао да добије 3,492 милијарди динара.

Односно по члану 37. Закона о финансирању локалних самоуправа, свим локалним самоуправама припада 1,7 % БДП-а. Министар финансија Синиша Мали је изјавио да је БДП за 2022. годину износио 60 милијарди евра. Тако да локалним самоуправама следује 1,02 милијарде евра или 120 милијарди динара. Држава је у буџету све локалне самоуправе закинула и за ове ненаменске трансфере издвојила укупно 33 милијарде динара.

По закону Град Суботица је требао да добије 3,492 милијарде динара односно закинут је за 2,522 милијарди динара..

Да су функционери града само инсистирали на поштовању закона и тражили да град добије колико му по закону следује по том основу тада град не би морао да доноси мере на штету грађана. Тада се не би морала повећати основица за порез за 10 %, не би се увећавале градске административне таксе за 12 %. Остало би и вишка средстава која би се могла усмерити оним Јавним предузећима којима је баш била неопходна помоћ. Тада не би дошло до повећања цена услуга јавних предузећа већ би оне остале на нивоу од прошле године.

Али кад живиш у систему где влада партократија, тада функционери и челници града Суботице не смеју да дигну глас против одлука своје странке и траже као у овом случају само поштовање Закона о финансирању локалних самоуправа.

Јер интерес странака је опет био испред интереса грађана!

ГрО Двери Суботица 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: