Српски Покрет Двери - Лого

Двери Војводина: Пет мера до веће безбедности грађана на северу Војводине

Да се ради по слову закона и да искрено жели да се ради на сузбијању илегалних миграција, Двери би дале подршку свим активностима државних органа на том пољу, које би допринеле бољој безбедности грађана Србије. Тако би подржали и прекјучерашње активности, које су извеле удружене полицијске снаге, од САЈ-а до УКП-а, које су спровеле у суботичкој шуми. 

      Међутим, имајући у виду да је резултат 300 пронађених и приведених илегалних мигараната у шуми, то никако није није за славље! Напротив, тај број је изузетно мали, ако имамо у виду информацију из МУП-а да је у акцији учествовало 820 припадника полицијских снага. Када кажемо мали, мислимо на свакодневно довожење миграната у шуму и на то даМађарска у Србију на дневном нивоу враћа више од 200 миграната. У шуми је сасвим сигурно много већи број миграната.

Такође, постављају се круцијална питање: Како је могуће да полиција прво ухапси више стотина миграната, од којих су неки наоружани, а онда их врати у прихватне центре и пусти на слободу? Како су се они уопште наоружали и ко то дозвољава? Зашто нису протерани у земље одакле су дошли? Како уопште могу да уђу у нашу државу без личних докумената? Био је искрен начелник Управе полиције МУП-а Ивица Ивковић када је рекао да су свесни да нису пуно урадили у правцу дуготрајног мира у овом пограничном појасу и да ће овде остати проблем који ће нам се изнова враћати. Оно што грађани Суботице и севера Војводине очекују јесу мир и безбедност које, по речима начелника, полиција није спремна да обезбеди. Ако ће се проблем изнова враћати, тада се морају мењати ствари из корена и створити услови који ће довести до веће безбедности наших грађана.

Да би се у садашњој ситуацији око илегалних миграната, која је неповољна, обезбедила безбедност и сигурност нашим грађанима, Двери предлажу пет хитних мера:

  1. Да се ограничи кретање миграната ван прихватних центара. У контролу и безбедност Прихватних центара да се поред Комесаријата за избеглице и миграције укључе и јединице МУП-а.
  2. Да се оштрије санцкционишу сви који дају подршку активностима миграната ван прихватних центара.
  3. Да се унутрашња контрола у МУП-у посвети свим сумњивим активностима припадника МУП-а у вези са мигрантима, од високих функционера до оних најнижих.
  4. Да се обезбеди много веће присуство припадника МУП-а у пограничном подручју, тако што би се едукативни камп СНС-а на Тресетишту, који се налази у непосредној близини мађарске границе, дао на коришћење органима МУП-а.
  5. Да се много ефикаснијим радом сузбију криминалне групе које организују илегалне преласке границе. То су групе које су развиле веома добре мреже јатака и које вероватно функционишу сарађујући са криминалцима широм Балкана, али и припадницима МУП-а.

 

Уколико би МУП и министар Братислав Гашић били спремни да спроведу ових пет мера, оне би сасвим сигурно довеле до смањења броја илегалних прелазака границе и повећања безбедности наших грађана. Са друге стране, ове мере би допринеле и процесуирању криминалних група, али и припадника МУП-а који су своје позиције користили за криминалне активности и лично богаћење.

 

*Извор фото: МУП 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: