Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Војводина: Пет мера до веће безбедности грађана на северу Војводине

Да се ради по слову закона и да искрено жели да се ради на сузбијању илегалних миграција, Двери би дале подршку свим активностима државних органа на том пољу, које би допринеле бољој безбедности грађана Србије. Тако би подржали и прекјучерашње активности, које су извеле удружене полицијске снаге, од САЈ-а до УКП-а, које су спровеле у суботичкој шуми. 

      Међутим, имајући у виду да је резултат 300 пронађених и приведених илегалних мигараната у шуми, то никако није није за славље! Напротив, тај број је изузетно мали, ако имамо у виду информацију из МУП-а да је у акцији учествовало 820 припадника полицијских снага. Када кажемо мали, мислимо на свакодневно довожење миграната у шуму и на то даМађарска у Србију на дневном нивоу враћа више од 200 миграната. У шуми је сасвим сигурно много већи број миграната.

Такође, постављају се круцијална питање: Како је могуће да полиција прво ухапси више стотина миграната, од којих су неки наоружани, а онда их врати у прихватне центре и пусти на слободу? Како су се они уопште наоружали и ко то дозвољава? Зашто нису протерани у земље одакле су дошли? Како уопште могу да уђу у нашу државу без личних докумената? Био је искрен начелник Управе полиције МУП-а Ивица Ивковић када је рекао да су свесни да нису пуно урадили у правцу дуготрајног мира у овом пограничном појасу и да ће овде остати проблем који ће нам се изнова враћати. Оно што грађани Суботице и севера Војводине очекују јесу мир и безбедност које, по речима начелника, полиција није спремна да обезбеди. Ако ће се проблем изнова враћати, тада се морају мењати ствари из корена и створити услови који ће довести до веће безбедности наших грађана.

Да би се у садашњој ситуацији око илегалних миграната, која је неповољна, обезбедила безбедност и сигурност нашим грађанима, Двери предлажу пет хитних мера:

  1. Да се ограничи кретање миграната ван прихватних центара. У контролу и безбедност Прихватних центара да се поред Комесаријата за избеглице и миграције укључе и јединице МУП-а.
  2. Да се оштрије санцкционишу сви који дају подршку активностима миграната ван прихватних центара.
  3. Да се унутрашња контрола у МУП-у посвети свим сумњивим активностима припадника МУП-а у вези са мигрантима, од високих функционера до оних најнижих.
  4. Да се обезбеди много веће присуство припадника МУП-а у пограничном подручју, тако што би се едукативни камп СНС-а на Тресетишту, који се налази у непосредној близини мађарске границе, дао на коришћење органима МУП-а.
  5. Да се много ефикаснијим радом сузбију криминалне групе које организују илегалне преласке границе. То су групе које су развиле веома добре мреже јатака и које вероватно функционишу сарађујући са криминалцима широм Балкана, али и припадницима МУП-а.

 

Уколико би МУП и министар Братислав Гашић били спремни да спроведу ових пет мера, оне би сасвим сигурно довеле до смањења броја илегалних прелазака границе и повећања безбедности наших грађана. Са друге стране, ове мере би допринеле и процесуирању криминалних група, али и припадника МУП-а који су своје позиције користили за криминалне активности и лично богаћење.

 

*Извор фото: МУП 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: