Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Војводина: Што пре зауставити приватизацију Југоинспекта

Још давне 1898. године Министарство привреде Краљевине Србије основало је „Станицу за пољопривредно и хемијско експериментисање“, која је вршла контролисање семена и испитивање неорганских ђубрива и сточне хране. Од тада, а посебно после 1949. године, под називом „Југоинспект“, ово предузеће постаје реномирана установа на Балкану, признато од многих међународних институција. 

        Сада је Министарство привреде расписало позив за приватизацију Југоинспекта, после 125 година веома успешног рада. Сасвим је сигурно да је овај позив на приватизацију Југоинспекта на штету грађана Републике Србије. Мора у држави да постоји независна институција, не може се све приватизовати ради некаквих магловиих „виших“, а грађанима непознатих интереса.

То ће бити нови удар на контролу квалитета робе, а посебно на контролу квалитета робе која се увози. Будући власник ће то радити у интересу, не грађана и државе, већ сасвим сигурно у интересу крупног капитала, великих корпорација. Приватизован Југоинспект веома лако може да послужи за то да се роба произедена оспори са квалитетом и да пропадне или се прода у бесцење, а да се роба сумњивог квалитета увезе и да преузме тржиште Републике Србије.

Веома су упитна дешавања око извоза наше робе и њиховог враћања, наводно због лошег квалитета или претеране количине недозвољених хемијских средстава у њима. Све то упућује на закључак да је такво понашање можда резултат стратегије неких чинилаца, којима је веома важно да преузму Југоинспект. Можда су се из тог ралога и фабриковале афере, како би се нашао разлог за продају Југоинспекта. Надлежни су морали све те афере да истраже и да се за сваки појединачан случај утврди чињенично стање, које би довело до личне одговорности појединаца који су направили пропуст у раду, можда са свесном намером да унизе веома значајну установу као што је Југоинспект.

Министарство привреде мора да одустане од приватизације Југоинспекта и да обезбеди да он, као независна институција, функционише и даље, на корист грађана и државе. Његовом продајом прехрамена безбедност земље се може веома лако довести у питање. Уколико нам приватни фирме буду утврђивале контролу квалитета увезене робе, безбедоносни ризик ће константно бити присутан.

Приватизација није решење већ, напротив, може бити само велики проблем, који надамо се никоме не треба!

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: