Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Војводина: Темеринци пију отровну воду, док је за запослене у Општини обезбеђена флаширана

Делегација Покрајинског одбора Српског покрета Двери, на челу са председником Двери Војводина Иваном Стојановић, предала је данас захтев председнику Општине Темерин Младену Зецу да под хитно предузме мере како се грађани, а поготово деца, не би и даље тровали водом из водовода која је препуна арсена. 

     Општина Темерин већ годинама има проблем са водом која није за пиће, ни за употребу у домаћинству. Испитивања Природно-математичког факултета у Новом Саду и Института за јавно здравље Војводине су дала недвосмислене резултате и сазнања да је вода у водоводу општине Темерин неисправна, али и веома опасна за здравље по хемијском саставу.

Неки од података, до којих су дошле Двери, показују да у води која је узоркована на извориштима у Темерину, Бачком Јарки и Сиригу вредности арсена иду од 60 микрограма по литри, па све до 230 µg/L. Горња дозвољена граница за људску употребу је 10 µg/L. Релевантне научне студије показују да је ризик од добијања канцера, при просечном конзумирању две литре воде дневно, која садржи више од 50 µg/L арсена, једна на према 100 особа.

Оно што нас је посебно повредило и шокирало, када смо дошли да предамо захтев, је то што је Општина Темерин за своје запослене у локалној самоуправи обезбедила балоне са исправном и здравом пијаћом водом, док остали грађани Темерина, укључујући и децу, треба да се трују водом из водовода.

Узимајући у обзир да је локална самоуправа у јануару ове године покренула јавну набавку за постројење за пречишћавање вода, али да је она стопирана због заштите права извођача, сматрамо да председник Општине Темерин мора под хитно да предузме мере како се грађани, а поготово деца, не би и даље тровали. Из тог разлога потребно је:

  1. Да се у најкраћем року обезбеде цистерне са пијаћом водом на више локација, да вода за пиће буде доступна грађанима.
  2. Да се вода у боцама, уз одговарајуће апарате, обезбеди деци у свим школама и предшколским објектима.
  3. Да се грађани обавесте о томе какву воду пију, да се јавне чесме обележе да вода није за пиће, да се на рачунима истакне да вода која се плаћа и испоручује од стране ЈКП „Темерин“ није вода за људску употребу.

Све ове мере председник општине Темерин и надлежна општинска власт морају да размотре у најбољој намери и крајње озбиљно. Ако они немају слуха за предузимање наведених мера, сасвим је сигурно да ће морати да сносе и одговорност за тако понашање.

 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: