Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Наставља се спровођење плана за уништење општине Палилула у Нишу

Градоначелница, Комисија за планове и Карићева компанија настављају спровођење плана за уништење Палилуле и спремају нови План за уништење приобалног појаса Нишаве. 

    Двери Ниш већ три године воде борбу за заштиту јавног интереса који и градоначелница, и бивши градски урбаниста, а сада нови члан Комисије за планове Тања Обрадовић и Комисија за планове вређају непрестано, и уместо да штите јавни интерес града и Нишлија, на сваки начин покушавају да компанији „Тесла парк“, иза које стоји капитал породице Карић, омогући да зида бетонско насеље на великој зеленој површини, и за коју се станови већ продају „у луксузном насељу Бетовен парк“. Ово насеље нити постоји, а не само да нема грађевинску дозволу, већ ни поступци измене урбанистичких планова нису окончани. Градско веће и одговорни већник Ненад Станковић, градоначелница Сотировски и Комисија за планове настављају да крше законе како би очито остварили оно што су обећали некада „тајанственом“, а сада свима познатом инвеститору компанији Карић, без обзира што ће се Ниш угушити од загађења и пливати у фекалним водама.

Ни последња поплава 2. јуна у Палилули, која је Палилулско вече претворила у црноталасни филм, која би да зелена површина од 3,5ха на брду изнад Старе циглане није апсорбовала огромне падавине, поплавила не само подвожњак и део Клиничког центра, већ и читаво насеље испод брда, ни откриће да је још пре више од три године, јануара 2023. године, град ниш потписао са компанијом Карић Меморандум о сарадњи, као и откриће да иза компаније „Тесла парк“ стоји компанија „БК тесла“ компаније Карић, није спречило Комисију за планове да настави незаконити поступак Измене плана генералне регулације за Палилулу, започет у 2023. год, и да омогући оно што је очито Град обећао комапнији Карић – да зида на брду па макар читава Палилула пливала у канализационом водама.

Све фазе поступака усвајања урбанистичких планова били су незаконити, и то је у свакој фази поступка. Све су те неправилности предочене и писано и усмено Комисији за планове, од попступка усвајања Генералног урбанистичког плана ГУП 2021.год. – који је јавну површину намењену парку и спортским теренима претворио у површину за грађење, иако није било Елабората о утицају на животну средину, нити је 2/3 надлежних институција дало сагласност на такве измене.

Исто незаконито понашање је Комисија за планове наставила и ове године у поступку доношења плана нижег реда, тзв. Плана генералне регулације (ПГР) за Палилулу и још јасније показала да јој је стало само до заштите интереса Богољуба Карића. Незаконитости и злоупотребе су за Риплија. Градски урбаниста Тања Обрадовић која је, након примедби Двери Ниш и народног посланика Тамаре Миленковић Керковић на јавној седници фебруара месеца, поднела оставку на ту функцију, сада се враћа поново да оконча започето и од 30. маја је члан Комисије за планове града Ниша уместо архитекте из Београда. Поред тога, у истом Службеном листу објављено је и да ће се вршити и нове измене највишег Плана – ГУП-а, а да зато што су те измене мање, поново није потребан Елаборат о утицају на животну средину и то је Решење поново донето. У те „мање измене, поред осталог спада „приобални појас реке Нишаве“, који је у дужини од 28 км.

Комсија за планове је одбацила свих 17 озбиљних примедби на претходни План, које су и народни посланик Тамара Миленковић Керковић и још 15 грађана Ниша поднели, и сада је огласом у „Народним новинама“ отпочео тзв. поновљени Јавни увид, настављајући са планом да уместо 3,5хектара зелене површине Нишлијама остане 100м2 зеленила. Бројне су злоупотребе Комисије за планове, очито притиснуте обећањима које је градоначелница Сотировски дала компанији Карић. Претходна Јавна седница Комисије држана је без кворума, План генералне регулације је започет тек годину дана након што је фирма „Тесла парк“ платила да се уради План детаљне регулације. Незаконито и незапамћено је у урбанистилкој пракси да се најпре ради план нижег реда, а тек онда приступа плану вишег реда. Сви планови радили су се на основу одлуке градске управе да за овако велике измене није потребна стратешка процена утицаја на животну средину, без сагласности надлежних институција, и тако у свакој фази.

Позивамо грађане Ниша да ово очито гажење интереса града и Нишлија не дозволе и да у четвртак 15. јуна у 11 сати буду у Официрском дому на Поновљеној јавној расправи Комисије за планове, на којој ћемо изнети нове Примедбе на ово бесрамно гажење интересе града зарад приватног интереса инвеститора, компаније браће Карић. Ни тужилаштво до сада, упркос свим нашим тврдњама да се ради о корупцији врха градске власти заједно са градоначелницом Сотировски, није реаговало.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Градска организација Двери Ниш 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: