Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Опомена Агенције за спречавање корупције градоначелници Ниша уместо да смањи, само поспешује сукоб интереса и корупцију јавних функционера

Одлука о најблажој мери – мери опомене, и то без објављивања – коју је градоначелници Ниша изрекла Агенција за спречавање корупције за повреду обавезе да пријави очигледни сукоб интереса из чл. 40. ст.1. и чл. 42. ст.1.и ст.2. Закона о спречавању корупције, је одлука која уместо да спречи, чини управо обрнуто – фаворизује сукоб интереса као облик корупције јавних функционера.

     Исто је било и са одлуком Прекршајног суда у Нишу, којом је за слупану службену „Шкоду“ градоначелница Сотировски осуђена да плати неколико хиљада динара. Са друге стране, против мене као потпредседника опозиционе странке и народног посланика се и даље води бесмислени поступак пред Прекршајним судом у Нишу за организовање децембарске блокаде саобраћаја са запрећеном казном од неколико стотина хиљада динара. Одлука о мери изреченој градоначелници Сотировски није ни објављена на сајту Агенције, па казна нема баш никакво дејство, ни превентивно ни репресивно. Порука Агенције , у случају „таште Сотиривски“ је да је функционер на власти недодирљив и да може да крши закон и богати себе и своју породицу без последица. Међутим, и да је Агенција изрекла строжу меру – препоруку за разрешење са јавне функције – јасно је да ни та мера не би била ефикасна јер је и колега градоначелнице г. Ненад Станковић, са мером Агенције за разрешење са функције из 2014. године упркос томе, именован за члана Градског већа, баш на предлог градоначелнице. Агенција чак није применила ни могућност новчане санкције из чл. 103. ст.2 да за прекршај јавног функционера изрекне гђи Сотировски новчану казну од 150.000 динара. А и та казна, и да је изречена, је у односу на користи стечене „јефтиним станом за зета“ такође је минорна и чист је безобразлук.

Због тога сматрам да оваква пракса Агенције уместо да спречава – поспешује корупцију и чини функционере на власти недодирљивим. Морална санкција, попут опомене, за неморалне људе не значи ништа.

Од како је постављена за градоначелницу Ниша, гђа Сотировски је постала еталон за неморално и бесрамно понашање јавног функционера. Да је жив, Нушић би данас писао „Госпођу градоначелницу“. Опште је познато да је гђа Сотировски од ступања на јавну функцију сопствене и интересе своје породице, без имало стида, и у много примера, увек стављала испред општег и јавног интереса који је по закону дужна да штити. Зато и добија од Двери Ниш сваке године „Гран при бешчашћа“. Јефтин стан субвенционисан до тржишне цене новцем свих Нишлија је само један од примера њеног неморалног и очито коруптивног понашања. Богаћење на рачун сиромашних Нишлија и јавне својине је modus operandi гђе Сотировски и у време када је, још као мало позната новинарка, а захваљујући помоћи функционера претходне власти и фиктивним правним пословима стекла огроман стан у Нишу. И након постављења за градоначелницу свој је положај искористила да унапреди пословни и материјални статус чланова породице, бившег супруга и зета. О њеном односу према јавном интересу говори и истицање чињенице у поступку пред Агенцијом да „није знала“ да је зет конкурисао код Градске стамбене агенције за јефтини стан и да ће ако се утврди да је прекршила Закон – а Закон јесте прекршила – од стана одустати. Од стана нису одустали – као што видимо.

Али нећемо одустати ни ми, Двери Ниш и ја. Пре годину дана Двери Ниш су пародичном акцијом „Акција солидарности за куповину стана од 100м2 за зета Сотиривски“ скренуле пажњу Нишлија на неморално и нељудско понашање градоначелнице.
Сада, као народни посланик ћу уложити иницијативу у Скупштини за ванредни извештај Агенције за спречавање корупције у случају градоначелнице Сотиривски и тражити преиспитивање ове одлуке и примену теже санкције и новчане казне.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: