Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Подршка протесту Нишлија против харача званог „Око соколово“

Синоћни протест Нишлија против репресије коју спроводи систем за праћење неправилно паркираних возила „Око соклово“ подржала је народни посланик проф. др Тамара Миленковић Керковић, заједно са члановима градске организације Двери Ниш.

     Више пута смо критиковали не само начин спровођења јавних набавки за два возила која је „Паркинг сервис“ платио новцем свих Нишлија у износу од 9,3 милиона динара, већ и то што се кажњавање грађана путем система „Око соколово“ претворило у репресивну меру против свих Нишлија који раде и живе у обележеним деловима Ниша, који се свакодневно увећавају. Овај систем не води рачуна о потребама ни грађана ни привредника и уместо да уведе ред у саобраћају, он се претворио у харач и незаконити екстра-порез на коришћење аутомобила. Захтеви Нишлија су оправдани јер систем „Око соколово“ без разлике кажњава и привреднике док обављају утовар и истовар робе, оне који се накратко заустављају, као и све који живе и раде у центру Града Ниша.

Велики проблем грађана Ниша је начин пословања ЈКП „Паркинг сервис“ који се уместо комуналног предузећа које треба да задовољава потребе Нишлија, претворило у харачлију и екстра-профитера. За све време постојања овог јавно-комуналног предузећа, оно је од свог оснивања било „оаза“ за запошљавање привилегованих партијских кадрова и ове и свих претходних власти, а да за све те године није изграђена ниједна подземна гаража у граду са 80.000 аутомобила. Цинични слоган ЈКП „Паркинг сервис“ који гласи „Да увек има слободног места“ у стварности показује нула слободних места у јавним гаражама, а податке о пословању на сајту могуће је наћи само уз велико стрпљење и потрагу. Ти подаци у најкраћем говоре следеће – број запослених у ЈКП „Паркинг сервис“ износи 212, док је број систематизованих радних места 173. Извештај о пословању до јуна 2022. године (иако тешко виљив и са документима потписаним и крајем јула 2022.), који је потписала председник Надзорног одбора Крстић Ивана, у билансу успеха кажу да је пословни приход, планиран на близу 500 милиона динара, до јуна остварен са 90%, а да је добитак из редовног пословања (читај наплате казни од Нишлија) већ до јуна 2022. год. износио 4.870.000,00 динара и премашио план за 914%. Накнаде за 3 члана Надзорног одбора износе 1.500.000,00 дин., док је једном лицу (не зна се коме) по основу уговора исплаћено готово исто толико, тј. 1.200.000,00 дин. Плате запослених су далеко изнад просека у Нишу и у нето износу просечна плата за запослене је 77.000,00 дин. и 116.904,00 дин. за менаџере.

Овај нишки екстра-профитер, који дере кожу са леђа својих суграђана, за све ово време није изградио ниједну подземну гаражу у Нишу, а због тога што на 3000 паркинг места у граду (на које „Паркинг сервис“ не плаћа накнаду за коришћење градског земљишта) не могу да паркирају 80.000 аутомобила, Нишлијама је уведен и екстра – харач звани „Око соколово“ .

Даље овако не може! Тражимо да видимо где су оволики милиони пара Нишлија, зашто нема довољно паркинг места, ко је тајни потписник уговора од 1.200.000 дин. са „Паркинг сервисом“ као и због чега није изграђена ниједна подземна гаража.

Док ове одговоре Нишлије не буду добиле, екстра-порез уместо Нишлија треба да плаћа ЈКП „Паркинг сервис“ и да овај харач над Нишлијама стане.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Председник ГрО Двери Ниш

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: