Српски Покрет Двери - Лого

Премовић: Спалионица отпада у Нишу је СНС предизборни маркетинг

Градска организација Двери Ниш истиче да је одлука о изградњи спалионице отпада у Нишу на локацији „Келеш“ донета без:

 • без учешћа опште и стручне јавности;
 • без информације о основним економским и технолошким параметрима;
 • без могућности јавне контроле трошења новца грађана.

 

Ова одлука краткорочно представља предизборну пропаганду, а дугорочно је отворен позив за корупцију и као такав биће, по скорашњем одласку СНС са власти, предмет опсежних истрага и кривичног гоњења.

Указујући већ сада да ће и очекивано постављање „камена темељца“ нишке спалионице бити рађено као много пута виђена предизборна пропаганда, Двери Ниш у име свих грађана Ниша постављају градоначелници Сотировски и њеном „експертском тиму“ следећа питања:

 • Зашто се овај пројекат фактички реализује директном погодбом са кинеском фирмом (вероватно China Road & Bridge Co)?
 • Зашто грађани морају да инвестирају позајмљени новац (плаћањем кредита кинеској банци) када још увек није завршен започети поступак додељивања концесије за изградњу постројења за третман отпада на локацији „Келеш“?
 • Због чега би грађани веровали да ће се спалионицом управљати на безбедан начин када руководство града није у стању да редовно, квалитетно и без губитака спроводи базично најосновнију активност тј. обично сакупљање комуналног отпада?
 • Како да грађани верују да и пројекат спалионице неће каснити наредних 10 година, када знају да толико касни санација и затварање депоније „Бубањ“, железничка заобилазница, постројење за прераду отпадних вода и бројни други, у кампањама, обећавани пројекти?

 

И најважније:

 • Ко је без икакаве јавне расправе и утврђивања јасног јавног интереса донео одлуку да је Нишу потребна баш спалионица, а не неки други вид третмана комуналног отпада, рецимо нека врста механичо-билошког тремана?
 • Колико ће коштати спалионица?
 • Који ће бити оперативни трошкови, тј. колико ће због спалионице поскупети услуге управљања комуналним отпадом?
 • Које се емисије штетних гасова очекују и колико ће те емисије спалионице погоршати ионако већ трагично загађен ваздух у Нишу и околини?

 

Двери Ниш сматрају да без јасних одговора на ова и бројна друга питања, даља реализација овог пројекта представља опасан преседан који ће захтевати опсежну истрагу и могућа кривична гоњења.

Коначна одлука о реализацији овог или другог алтернативног пројекта управљања отпадом у Нишу може да се донесе искључиво директним изјашњавањем грађана, тј. локалним референдумом.

Мирослав Премовић

Председник Савета за заштиту животне средине Српског покрета Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: