Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: Неопходно хитно повећање субвенција за боравак предшколске и школске деце у Новом Саду

Иако је Град уложио напоре да повећа капацитете „Радосног Детињства“ у којима је 2022. године бесплатно боравило око 17.000 деце, за њих 3.400 није било места и њихови родитељи нису имали ту привилегију да своју децу упишу у бесплатни смештај.

     Они су морали да иду у приватна обданишта а цена боравка у приватним обдаништима износила је 24.000 динара. Град Нови Сад је до сада субвенционисао њихов боравак са око 8.000 динара (око 33%), па је цена уз субвенцију износила 16.000 динара. Како је цена приватних вртића од овог 1. септембра повећана на 28-29.000 хиљада динара и више, родитељи ће са овом постојећом висином субвенције плаћати 5.000 и више динара по детету.

За породицу са једним, а посебно двоје деце која не иду у државне вртиће, то ће бити велики удар на кућни буџет.

Такође је скочила цена дневног боравка и за школску децу, и то 100%, са 2.660 на 5.320 динара, као и ужина са 1.030 на 2.069 динара. Скупи школски уџбеници и опрема за школу која у просеку за сваког школарца износи између 25 и 30.000 динара претварају полазак у нову школску годину у ноћну мору сваког родитеља.

Оваква небрига ове власти о породици и само декларативни повици о драматичном паду наталитета и нестајању читавих градова у Србији неће повећати наталитет, већ ће у старту одвраћати младе људе да заснивају породице.

Брза и много већа финансијска помоћ породицама са малом и школском децом када су трошкови живота отишли у небо је хитно потребна и необходна. Приватна обданишта морају бити процентуално више субвенционисана из буџета града и то 50%, као и ужине и продужени боравак.

Власт СНС у Новом Саду и будући градоначелник треба да донесу уредбу о бесплатним уџбеницима за основне и средње школе, а да школе буду власници уџбеника те да их деца враћају након сваке школске године. Наравно то свакако није у интересу издавача и оних који се баве набавком књига, али је у интересу породице и у крајњем и саме државе. Зато би ову иницијативу требало подстаћи у свим градовима и општинама у Војводини.

На крају, подсећамо одлазећег градоначелника Милоша Вучевића да нису само грађевине (а њих ће изгледа највише остати) оно што се оставља у аманет као доказ успеха једне власти. Успех једне власти мери се и њеним хуманизмом, стварањем праведнијег друштва и бризи о деци кроз бригу о породици као основној ћелији друштва. Управо је то правац за који се залаже Српски покрет Двери.

Ивана Стојановић

Председник Двери Војводине
Председник ГрО Двери Нови Сад

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: