Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: Покрајинска влада да подржи предлог Уредбе о кретању миграната кроз Србију

Председник Покрајинског одбора Двери за Војводину и члан Председништва Двери Ивана Стојановић предала је данас Покрајинској влади предлог Уредбе о кретању миграната кроз Србију, коју је Српски покрет Двери јуче, 17. августа, предао Влади Републике Србије. Ивана Стојановић је затражила да Покрајинска влада подржи доношење Уредбе Владе Србије и тражи реакцију МУП-а по овом питању. 

     Наиме, већ дуже време, а посебно у последњих неколико месеци, дешавају се бројни инциденти на северу Србије где бораве мигранти, а посебно у местима као што су Суботица, Сомбор и Шид.

Неколико спектакуларних акција које је МУП спровео нису уродиле плодом, јер је све настављено по старом, а пре неки дан је бачена бомба на кућу једног мештанина у Суботици. Након тога, грађани су се самоорганизовали и кренули у потрагу за мигрантима. Да ли је то довољан доказ да држава Србија не функционише на целој својој територији?

Председник Покрајинског одбора Двери за Војводину је и сама пре два месеца посетила Суботицу и обишла део Макове шуме, где се уверила у то да је тамо „држава у држави“, те да се мигранти довозе таксијима из Сомбора и после крећу слободно, мимо прихватних центара и без надзора полиције. Пошто су неки од њих и наоружани, власници кућа, које се налазе у непосредној близини, а којих је пуно, осећају се потпуно небезбедно у својој рођеној држави, а трпе и материјалну штету.

Тражимо од МУП Србије да испита тачност навода да су неки њени припадници директно умешани у кријумчарење и наоружавање миграната. Такође, мигранти који су дошли без докумената морају бити враћени у земљу из које су дошли, а остали без изузетка смештени у прихватне центре и ван њих се кретати искључиво у пратњи полиције. Мигрантима треба што пре омогућити да оду у земље у које су кренули.

Као Двери, већ годинама упозоравамо на све могуће последице кријумчарења миграната и недовољне контроле оних који долазе у нашу земљу, и због тога смо често били предмет критике неких невладиних организација. Они мигранти, који су заиста побегли од ратних дејстава и желе да наставе нормалан људски живот, имају наше разумевање и треба им помоћи, али посебно треба контролисати младе војно-способне људе, за које не знамо ни ко су, ни који им је крајњи циљ, а који изазивају бројне инциденте у Суботици, Сомбору, Кањижи, Новом Кнежевцу, Шиду и другим местима на северу Бачке.

Држава Србија треба да се угледа на то како је ово питање у Мађарској решио Виктор Орбан, а не да се у својој рођеној држави наши људи осећају небезбедно. Позивамо Покрајинску владу да подржи ову иницијативу Двери и тиме покаже солидарност са грађанима у АП Војводини, који се осећају изузетно угрожено. 

Ивана Стојановић 

председник ПО Двери Војводина
члан Председништва Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: