Српски Покрет Двери - Лого
Search

Стојановић: Покрајинска влада да подржи предлог Уредбе о кретању миграната кроз Србију

Председник Покрајинског одбора Двери за Војводину и члан Председништва Двери Ивана Стојановић предала је данас Покрајинској влади предлог Уредбе о кретању миграната кроз Србију, коју је Српски покрет Двери јуче, 17. августа, предао Влади Републике Србије. Ивана Стојановић је затражила да Покрајинска влада подржи доношење Уредбе Владе Србије и тражи реакцију МУП-а по овом питању. 

     Наиме, већ дуже време, а посебно у последњих неколико месеци, дешавају се бројни инциденти на северу Србије где бораве мигранти, а посебно у местима као што су Суботица, Сомбор и Шид.

Неколико спектакуларних акција које је МУП спровео нису уродиле плодом, јер је све настављено по старом, а пре неки дан је бачена бомба на кућу једног мештанина у Суботици. Након тога, грађани су се самоорганизовали и кренули у потрагу за мигрантима. Да ли је то довољан доказ да држава Србија не функционише на целој својој територији?

Председник Покрајинског одбора Двери за Војводину је и сама пре два месеца посетила Суботицу и обишла део Макове шуме, где се уверила у то да је тамо „држава у држави“, те да се мигранти довозе таксијима из Сомбора и после крећу слободно, мимо прихватних центара и без надзора полиције. Пошто су неки од њих и наоружани, власници кућа, које се налазе у непосредној близини, а којих је пуно, осећају се потпуно небезбедно у својој рођеној држави, а трпе и материјалну штету.

Тражимо од МУП Србије да испита тачност навода да су неки њени припадници директно умешани у кријумчарење и наоружавање миграната. Такође, мигранти који су дошли без докумената морају бити враћени у земљу из које су дошли, а остали без изузетка смештени у прихватне центре и ван њих се кретати искључиво у пратњи полиције. Мигрантима треба што пре омогућити да оду у земље у које су кренули.

Као Двери, већ годинама упозоравамо на све могуће последице кријумчарења миграната и недовољне контроле оних који долазе у нашу земљу, и због тога смо често били предмет критике неких невладиних организација. Они мигранти, који су заиста побегли од ратних дејстава и желе да наставе нормалан људски живот, имају наше разумевање и треба им помоћи, али посебно треба контролисати младе војно-способне људе, за које не знамо ни ко су, ни који им је крајњи циљ, а који изазивају бројне инциденте у Суботици, Сомбору, Кањижи, Новом Кнежевцу, Шиду и другим местима на северу Бачке.

Држава Србија треба да се угледа на то како је ово питање у Мађарској решио Виктор Орбан, а не да се у својој рођеној држави наши људи осећају небезбедно. Позивамо Покрајинску владу да подржи ову иницијативу Двери и тиме покаже солидарност са грађанима у АП Војводини, који се осећају изузетно угрожено. 

Ивана Стојановић 

председник ПО Двери Војводина
члан Председништва Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: