Српски Покрет Двери - Лого
Search

Васић: СНС у Смедереву „глува“ на загађење и тровање својих грађана

Смедерево је постао град у коме је тешко пронаћи део који нема неку врсту загађења, од ваздуха због Железаре која кроз димњак, на коме не постоје филтери, испушта отровне гасове до воде и земљишта због нерешеног складиштења комуналног отпада и непостојања система за пречишћавање отпадних вода. 

       Власт СНС-а у граду Смедереву гледа само како да остане на власти, али не и да заједно са грађанима решава њихове нагомилане комуналне и све друге проблеме.

Мештани и чланови бившег Савета месне заједнице у Осипаоници, која припада Смедереву, тражили су од градске управе да на одређеном месту сами поставе контејнер и чувара који ће водити рачуна о депонији дугој преко 5км, дуж пута Осипаоница-Михајловац, а указали су и на то да је ова депонија на траси водоизворишта за ово место. Још битнији податак је да се преко пута ове депоније налази најплодније земљиште, на коме се мештани озбиљно баве пољопривредном производњом која је сада угрожена. Обзиром да је град Смедерево одузео овлашћења Месним заједницама и да оне више не функционишу, мештани су понудили да због решавања проблема који им угрожава животе сами плаћају чувара који би увео ред на овој депонији. Додатни проблем је и доношење комуналног отпада и од стране људи који нису мештани и који користе то што нема контроле и плаћања за истовар комуналног отпада.

 

Из градске управе Смедерево нису дали сагласност за овај предлог, нису дозволили да се мештани самоорганизују, па се сада насеље и цела околина суочава са тоталним екоцидом! Смеће се избацује свуда, на депонији се пале каблови, полиција у Смедереву не реагује, не спречава и не зауставља крађе нити паљење каблова и шверц бакра. Загађење које настаје паљењем каблова, пластике и осталог комуналног отпада, као и од отпада од угинулих животиња представља прави пакао за све грађане овог места.

Мештани питају како да реше проблем када су им руке везане? Град Смедерево не дозвољава да се сами организују, а биће кажњени ако то ураде без сагласности града. Градска власт очигледно не жели да овај проблем реши, да уреди ову депонију и забрани бацање смећа чијим се паљењем ствара огромно загађење. Због тога мештани буквално не могу да дишу, а деца су често болесна од респираторних болести. И за ово, на жалост, нико није одговоран и сви ћуте!

О овом проблему у Осипаоници смо говорили и у Народној скупштина и зато сада поново позивамо Министарство за заштиту животне средине, све инспекције, град Смедерево и МУП РС да реагују и зауставе тровања грађана, утврде одговорност за пропусте у раду и уреде ову депонију у договору са мештанима, али искључиво у складу са важећим законима у области складиштења комуналног отпада.

Радмила Васић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: