Српски Покрет Двери - Лого

Апел народу да каже НЕ уставним променама на референдуму

Данас је у Прес центру УНС одржана конференција за медије у организацији Српског покрета Двери и Српског демократског савеза. Учесници сагласни у Апелу народу: Заокружити НЕ на референдуму о уставним променама 16. јануара!

На конфернцији за медије су говорили: др Горан Ђорђевић – адвокат, Милица Радовић – бивши народни посланик и адвокат, Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери и др Слободан Јанковић – председник Српског демократског савеза.

Слободан Јанковић: Устав се мења да би више били по вољи оних који од нас траже да уведемо санкције Русији, да би се додворили онима који подржавају отцепљење Косова и Метохије и онима који су својевремено подржали агресију НАТО на Србију. Ако на референдуму превагне ДА, предложене измене Устава предвиђају да се судије изузму од државе и народа и да претворе судску власт у касту која се бира унутар себе саме. Тренутно Скупштина Србије бира судије приликом њиховог првог избора и то је та минимална контрола која смета. Позивам грађане да 16. јануара изађу на референдум и заокружи НЕ како би сачували суверенитет и Устав.

др Слободан Јанковић – председник Српског демократског савеза

Милица Радовић: Остало је мање од месец дана до одржавања референдума о промени Устава и нас овде нису окупиле полтичке странке, већ тема која надвладава оквире политичких странака, а то је увертира за дезинтеграцију Србије која очигледно долази споља. Није било ниједне јавне расправе на тему промене Устава и зато не можемо ни да очекујемо да грађани буду информисани о чему требају да гласају на референдуму. Устав може да се мења онда када постоји друштвени консензус о промени Устава и у пуном капацитету легалитета и легитимитета Скупштине, што данас не постоји. Због тога позивам све грађане, без обзира на њихова политичка уверења, да изађу на референдум и да гласамо ПРОТИВ.

Милица Радовић – бивши народни посланик и адвокат

Горан Ђорђевић: Устав представља основни правни акт једне земље, али он није само то, већ представља и културолошки образац једног народа у целини. Устав из 2006. године је сублимација односа према НАТО и тадашњем антиплуралистичком међународном поретку у коме је стасавала идеја о војној и политичкој неутралности на коју смо данас поносни. Ми смо покренули и две иницијативе пред Уставним судом. Прву, за оцену уставности и законитости Закона о референдуму и народној иницијативи јер је он најрестриктивнији у оном делу где би требао да буде најлибералнији. И другу, којом би се утврдила сагласност одлуке о расписивању референдума о промени Устава са Законом о референдуму. Очекујем да се Уставни суд о томе изјасни у наредним данима, а свакако до 16. јануара.

др Горан Ђорђевић – адвокат

Бошко Обрадовић: Изузетно је важно што овај апел превазилази наше страначке формате и води нас ка уједињавању патриота у уставобранитељски покрет који би говорио у име свих нас који смо против једног оваквог антиреферендума. О њему се не говори у јавности и о њему влада потпуни медијски мрак, а посебно је драматично то што се страна ПРОТИВ нигде не може чути, чиме су прекршене све демократске процедуре од почетка до краја. Разлога за гласање ПРОТИВ је много, а један од њих јесте да су ове уставне промене диктат из Брисела. Зато је Српски покрет Двери већ данима у референдумској кампањи ПРОТИВ, коју смо назвали „Српски Устав није на продају“ и у том смислу јасно кажемо – НЕ ДАМО УСТАВ, НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ и НЕ ДАМО СРБИЈУ и позивамо грађане Србије да изађу на референдум 16. јануара и гласају ПРОТИВ уставних промена, што је прилика да кажемо НЕ и актуелној власти.

Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери

Инфослужба Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: