Апел народу да каже НЕ уставним променама на референдуму

Данас је у Прес центру УНС одржана конференција за медије у организацији Српског покрета Двери и Српског демократског савеза. Учесници сагласни у Апелу народу: Заокружити НЕ на референдуму о уставним променама 16. јануара!

На конфернцији за медије су говорили: др Горан Ђорђевић – адвокат, Милица Радовић – бивши народни посланик и адвокат, Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери и др Слободан Јанковић – председник Српског демократског савеза.

Слободан Јанковић: Устав се мења да би више били по вољи оних који од нас траже да уведемо санкције Русији, да би се додворили онима који подржавају отцепљење Косова и Метохије и онима који су својевремено подржали агресију НАТО на Србију. Ако на референдуму превагне ДА, предложене измене Устава предвиђају да се судије изузму од државе и народа и да претворе судску власт у касту која се бира унутар себе саме. Тренутно Скупштина Србије бира судије приликом њиховог првог избора и то је та минимална контрола која смета. Позивам грађане да 16. јануара изађу на референдум и заокружи НЕ како би сачували суверенитет и Устав.

др Слободан Јанковић – председник Српског демократског савеза

Милица Радовић: Остало је мање од месец дана до одржавања референдума о промени Устава и нас овде нису окупиле полтичке странке, већ тема која надвладава оквире политичких странака, а то је увертира за дезинтеграцију Србије која очигледно долази споља. Није било ниједне јавне расправе на тему промене Устава и зато не можемо ни да очекујемо да грађани буду информисани о чему требају да гласају на референдуму. Устав може да се мења онда када постоји друштвени консензус о промени Устава и у пуном капацитету легалитета и легитимитета Скупштине, што данас не постоји. Због тога позивам све грађане, без обзира на њихова политичка уверења, да изађу на референдум и да гласамо ПРОТИВ.

Милица Радовић – бивши народни посланик и адвокат

Горан Ђорђевић: Устав представља основни правни акт једне земље, али он није само то, већ представља и културолошки образац једног народа у целини. Устав из 2006. године је сублимација односа према НАТО и тадашњем антиплуралистичком међународном поретку у коме је стасавала идеја о војној и политичкој неутралности на коју смо данас поносни. Ми смо покренули и две иницијативе пред Уставним судом. Прву, за оцену уставности и законитости Закона о референдуму и народној иницијативи јер је он најрестриктивнији у оном делу где би требао да буде најлибералнији. И другу, којом би се утврдила сагласност одлуке о расписивању референдума о промени Устава са Законом о референдуму. Очекујем да се Уставни суд о томе изјасни у наредним данима, а свакако до 16. јануара.

др Горан Ђорђевић – адвокат

Бошко Обрадовић: Изузетно је важно што овај апел превазилази наше страначке формате и води нас ка уједињавању патриота у уставобранитељски покрет који би говорио у име свих нас који смо против једног оваквог антиреферендума. О њему се не говори у јавности и о њему влада потпуни медијски мрак, а посебно је драматично то што се страна ПРОТИВ нигде не може чути, чиме су прекршене све демократске процедуре од почетка до краја. Разлога за гласање ПРОТИВ је много, а један од њих јесте да су ове уставне промене диктат из Брисела. Зато је Српски покрет Двери већ данима у референдумској кампањи ПРОТИВ, коју смо назвали „Српски Устав није на продају“ и у том смислу јасно кажемо – НЕ ДАМО УСТАВ, НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ и НЕ ДАМО СРБИЈУ и позивамо грађане Србије да изађу на референдум 16. јануара и гласају ПРОТИВ уставних промена, што је прилика да кажемо НЕ и актуелној власти.

Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери

Инфослужба Двери