Апел политичким странкама и организацијама за учествовање у програмима радија и телевизије

ПРИВРЕМЕНО НАДЗОРНО ТЕЛО ЗА ПРАЋЕЊЕ МЕДИЈА ТОКОМ ИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ

Поштовани представници политичких странака, коалиција и организација власти и опозиције,

Уверени да постоји свест о великим поделама у нашем друштву које не доприносе јединству, демократском развоју, остваривању уставно-правних одредаба и корпуса људских права, а с обзиром да се приближавају избори за посланике Народне скупштине Републике Србије, председнички избори и избори за одборнике Скупштине града Београда, апелујемо на вас да као важни чиниоци политичког система, допринесете побољшању атмосфере у друштву, демократизацији јавне сфере, равноправности политичких актера, њиховој видљивости и права грађана да буду обавештени.

Као Привремено надзорно тело за праћење медија током изборне кампање, основано на основу закључака и споразума међустраначког дијалога, суочавамо се са појавом да многи медији селективно позивају учеснике из политичког живота да буду саговорници у њиховим програмима, тако да једни претежно или искључиво позивају представнике политичких странака које су на власти, а други позивају претежно или искључиво представнике странака и организација опозиције. Истовремено, уочавамо и појаву да се и представници политичких странака и организација и власти и опозиције опредељују за одређене медије, а друге избегавају.

Уверени да такво понашање и медија и политичких актера не допиноси демократској јавној дебати о најважнијим друштвеним питањима и да онемогућава равноправну промоцију субјеката политичког живота нити остваривање права грађана да буду објективно обавештени о ставовима, програмима и циљевима политичких странака и организација, молимо вас да у будуће прихватите позиве на разговор, дебату, сучељавања у свим програмима радија и телевизије који вам за то упуте позив. Истовремено, апелујемо на вас да допринесете конструктивној расправи и култури дијалога, без међусобног вређања на личној основи, поготово изражавања било каквог говора мржње,  дисквалификација, маргинализације и стигматизације политичких неистомишљеника. То је у интересу како странака, коалиција и кандидата који учествују у изборима, тако и у интересу јавности, свих грађана, односно бирача.

Представницима медија смо такође упутили сугестије у виду смерница, да се не деле на „режимске“ или „опозиционе“ већ да професионално, по закону и етичким стандардима обављају свој посао у сусрет изборима и за време предизборне кампање.

Извор: Привремено надзорно тело за праћење медија током изборне кампање

Фото: Profimedia

Share on whatsapp