Српски Покрет Двери - Лого

Апел политичким странкама и организацијама за учествовање у програмима радија и телевизије

ПРИВРЕМЕНО НАДЗОРНО ТЕЛО ЗА ПРАЋЕЊЕ МЕДИЈА ТОКОМ ИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ

Апел политичким странкама и организацијама за учествовање у програмима радија и телевизије

Поштовани представници политичких странака, коалиција и организација власти и опозиције,

Уверени да постоји свест о великим поделама у нашем друштву које не доприносе јединству, демократском развоју, остваривању уставно-правних одредаба и корпуса људских права, а с обзиром да се приближавају избори за посланике Народне скупштине Републике Србије, председнички избори и избори за одборнике Скупштине града Београда, апелујемо на вас да као важни чиниоци политичког система, допринесете побољшању атмосфере у друштву, демократизацији јавне сфере, равноправности политичких актера, њиховој видљивости и права грађана да буду обавештени.

Као Привремено надзорно тело за праћење медија током изборне кампање, основано на основу закључака и споразума међустраначког дијалога, суочавамо се са појавом да многи медији селективно позивају учеснике из политичког живота да буду саговорници у њиховим програмима, тако да једни претежно или искључиво позивају представнике политичких странака које су на власти, а други позивају претежно или искључиво представнике странака и организација опозиције. Истовремено, уочавамо и појаву да се и представници политичких странака и организација и власти и опозиције опредељују за одређене медије, а друге избегавају.

Уверени да такво понашање и медија и политичких актера не допиноси демократској јавној дебати о најважнијим друштвеним питањима и да онемогућава равноправну промоцију субјеката политичког живота нити остваривање права грађана да буду објективно обавештени о ставовима, програмима и циљевима политичких странака и организација, молимо вас да у будуће прихватите позиве на разговор, дебату, сучељавања у свим програмима радија и телевизије који вам за то упуте позив. Истовремено, апелујемо на вас да допринесете конструктивној расправи и култури дијалога, без међусобног вређања на личној основи, поготово изражавања било каквог говора мржње,  дисквалификација, маргинализације и стигматизације политичких неистомишљеника. То је у интересу како странака, коалиција и кандидата који учествују у изборима, тако и у интересу јавности, свих грађана, односно бирача.

Представницима медија смо такође упутили сугестије у виду смерница, да се не деле на „режимске“ или „опозиционе“ већ да професионално, по закону и етичким стандардима обављају свој посао у сусрет изборима и за време предизборне кампање.

Извор: Привремено надзорно тело за праћење медија током изборне кампање

Фото: Profimedia

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: