Српски Покрет Двери - Лого

Боља здравствена заштита за Београђане

Нема довољно лекара и медицинског особља

Београђани морају имати бољу и ефикаснију примарну здравствену заштиту, рекао је Саша Варинац из Усправне Србије, чланице Патриотског блока за обнову краљевине Србије на конференцији за новинаре, коју је одржао испред Скупштине града Београда. 

    „У домовима здравља и амбулантама ради недовољан број лекара и осталог здравственог особља у, веома често, оскудним просторима и техничким условима“, истакао је Варинац.

Он каже, да су Београђанима потребне посебне вештине, како би заказали преглед код лекара, као и психо-физичка издржљивост да дочекају свој ред на преглед. Такав третман пацијената којима је нарушено здравље, недопустив је, јер дуго чекање у здравственим установама додатно исцрпљује и угрожава здравље, објаснио је Варинац.  И још је истакао да је посебно тешко добити термин за преглед у домовима здравља код одређених специјалиста, као што су, пулмолог или кардиолог.

„Изабрани лекари опште праксе пацијенте упућују у установе секундарне и терцијалне здравствене заштите, клинике и институте, како би добили дијагностику и преглед специјалисте, иако се та услуга може пружити и у дому здравља”, нагласио је Варинац. Такав систем рада додатно оптерећује, и онако већ преоптерећене болнице па се због тога на поједине прегледе и интервенције чека и по неколико месеци, упозорио је Варинац и додао да се “понижавајуће листе чекања” под хитно морају укинути.

Пошто су Београђани све чешће приморани да здравстевну помоћ траже у приватним амбулантама и лабораторијама, поставља се питање због чега, читав радни век издвајамо за систем здравствене заштите, а принуђени смо да се лечимо у приватним здравственим установама, упитао је Варинац.

Усправна Србија залаже се за потпуну и темељну реорганизацију система примарне здравствене заштите у нашој земљи, као и да се приватне здравствене установе укључе у државни систем, тако да, обавезно здравствено осигурање покрива и те трошкове лечења, или бар највећим делом, закључио је Варинац.

Саша Варинац

Патриотски блок – Тим за Београд 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: