Борко Пушкић: Две и по хиљаде Крагујевчана не сме остати на улици!

Само петнаест дана након што је помпезно најављено да ће „Фијат“ Крагујевац ускоро почети да производи електричне аутомобиле, руководство ове стране компаније, чији се уговори са државом Србијом држе у строгој тајности и којој Србија исплаћује огроммне субвенције, започело је поступак отпуштања 2500 радника.

Запослени могу да бирају између отказа уз отпремнине и одласка на, слободно можемо рећи, принудни рад у Немачку, Италију, Пољску или Словачку. Непристојна понуда послодавца и не чуди јер се држава већ две деценије маћехински односи према својим грађанима представљајући их свету као јефтину радну снагу, настављајући притом погубну економску политику уништитеља српске економије Млађана Динкића, којом се страним инвеститорима даје преко 90% државних субвенција.

Уместо да као бомба одјекне информација да ће корпорација, којој је власт у Србији кроз континуирану пљачку својих грађана исплатила незамисливе суме новца кроз субвенције, отпустити 2500 радника у Крагујевцу, српски медији о томе ћуте. Ћуте и странке на власти, али и онај део опозиционог корпуса који се у постизборном периоду показао као искључиви заштитник интереса страних корпорација и интереса страних амбасада.

Иако би главни акценат свих медија и политичких чиниоца у земљи морао да се стави на судбину 2500 радника из срца Шумадије, прозападна јавност непрестано у фокус ставља неопходност увођења санкција Русији, сматрајући вероватно да ће овај, али и још многи неуспеси српске економске политике, бити приписани нашем пријатељству са Русијом. Судбина радника „Фијата“ ће вероватно бити још један од аргумената за увођење санкција Русији и идеална прилика да и садашња и бивша власт оперу руке од одговорности за то што се Србија из дана у дан све више задужује.

Српски покрет Двери позива све надлежне да под хитно нађу решење за ову, све извеснију, економску катастрофу и коначно раскрсте са политиком субвенционисања страних инвеститора.

Такође, Двери пружају апсолутну подршку запосленима од чијих плата зависи 10 000 Крагујевчана, а којима је, уз прећутну сагласност државе, дата срамна понуда да узму отпремнину или оду на рад у иностранство. Сматрамо да оваква понуда није ништа друго до удар на Крагујевац који ће донети несагледиве последице по некадашњу „Заставу“,а данашњи „Фијат Србија“.

Борко Пушкић

Председник Извршног одбора Двери