Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Ако СНС за шест месеци није способна да формира Владу — нека врати мандат

Тренутно у читавој Европи (а требало би проверити да ли постоји нешто слично у читавом свету) не постоји пример да у једној држави влада Влада у техничком мандату који траје већ осам месеци. Посебно је несхватљиво да владајућа странка ни после шест месеци од завршетка избора није у стању да формира нову власт. Ако СНС није способна да формира Владу — не треба ни да буде на власти већ треба да врати мандат председнику Републике и народу.

    Оволико одуговлачење са формирањем Владе у овако сложеним геополитичким и економским околностима не само да представља спрдњу са државом, демократијом и институцијама, већ угрожава нормално функционисање система, Када сте последњи пут у јавности видели било ког министра у техничком мандату да било шта ради? Сложени изазови у којима се наша држава налази нису изговор за одуговлачење већ управо за хитно формирање нове Владе која би преузела одговорност и имала пун капацитет да врши извршну власт и решава нагомилане проблеме.

Други проблем са којим се суочава српска демократија је изигравање нормалног функционисања и рада Народне скупштине. Наиме, према члану 48 Закона о Народној скупштини првог радног дана октобра требало би да почне редовно јесење заседање, али до овог тренутка — иако члан 82 Пословника Народне скупштине предвиђа да сазив седнице мора бити достављен народним посланицима најмање седам дана раније — још увек не постоји никаква информација када ће започети овогодишње редовно јесење заседање Парламента.

Не само да нам је Влада месецима у техничком мандату, не производи и у скупштинску процедуру не доставља никакве законске предлоге, већ и Народна скупштина стоји док се чека формирање Владе чиме је директно угрожена и законодавна власт у Србији. За то време опозиционе посланичке групе су предале више десетина различитих скупштинских иницијатива, међу којима само наша посланичка група СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – ПАТРИОТСКИ БЛОК укупно 32, али ни оне вољом владајуће већине још увек нису у могућности да се нађу као допунске тачке дневног реда скупштинских заседања.

А где је ту ребаланс буџета који је потпуно измењен услед огромне економске кризе и који очекују бројни буџетски корисници? Где је реализација календара припреме буџета за следећу, 2023. годину, о чему не може ни да се размишља док нова Влада не буде формирана и ко зна колико времена након тога док се нови министри не уходају у свој посао?

Превише је тешко и опасно време да би се владајућа странка овако играла са државом и судбином нације.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

*Извор фотографије 1: Влада Србије

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: