Бошко Обрадовић: Анкетни одбор треба да настави рад по питању масовног злочина у Малом Орашју и Дубони

Даљи рад Анкетног одбора за утврђивање чињеница и околности које су довеле до трагедија у школи „Владислав Рибникар“ и у селима Мало Орашје и Дубона не може бити прекинут одлуком председника Народне скупштине Владимира Орлића, а посебно не некаквим дописом из његовог Кабинета.

Он нема никакве надлежности над радом Анкетног одбора, који је изабран једногласно у пленуму, са 193 гласа народних посланика ЗА. Тада када је формиран апсолутном већином, што се врло ретко догађа у Народној скупштини, нико није оспоравао његов рад, а за то је имало два месеца времена. Сада је немогуће да се укине рад овог Анкетног одбора без нове одлуке скупштинске већине.

Зато сам као члан Анкетног одбора предложио да се пре било каквог даљег рада најпре обави разговор са родитељима трагично настрадале деце из ОШ „Владислав Рибникар” у Београду и њиховим адвокатима, уколико они то желе. Тек након тога чланови Анкетног одбора треба да донесу одлуку о томе да ли наставити или привремено обуставити рад у овом случају, како би се сачекао крај истраге и судског процеса. С обзиром да се родитељи такође трагично настрадале деце из села Мало Орашје и Дубона из општине Младеновац и града Смедерева нису јавно оглашавали против рада Анкетног одбора, рад у овом делокругу задужења Анкетног одбора треба нормално наставити.

Рад Анкетног одбора може бити онемогућен и одбијањем већине чланова Анкетног одбора из редова власти да дају кворум, али то је већ опструкција и бежање од резултата које Анкетни одбор може утврдити, а то је управо политичка одговорност владајућег режима и институција система које су заказале. Ако су се чланови Анкетног одбора из редова СНС и СПС већ изјаснили да до даљњег неће учествовати у раду Анкетног одбора у случају „Рибникар”, желећи да на тај начин испоштују захтеве родитеља из ове школе, који изговор имају да не учествују у раду у случају Мало Орашје и Дубона, сем опструкције да се посебно у овом случају утврди одговорност полиције, тужилаштва и суда који су могли много раније да процесуирају младеновачког масовног убицу, коме су ријалити звезде са ТВ ПИНК биле узори? Да ли је то заправо прави разлог опструкције рада Анкетног одбора и пре било каквог конкретног почетка? Такође, да ли иза овога стоји и велики страх да се на клупи за саслушање коначно нађу председник Вучић, премијер Брнабић и први људи МУП-а, Полиције, БИА, Тужилаштва и РЕМ-а?

Бошко Обрадовић

Народни посланик