Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Да ли се иједан државни службеник налази у затвору због корупције?

На седници скупштинског Одбора за финансије и контролу трошења јавних средстава, на дневном реду је био Извештај државне ревизорксе институције (ДРИ). 

      Председник Двери и народни посланик Бошко Обрадовић узео је учешће у раду одбора и упитао ДРИ „колико је државних службеника завршило на вишегодишњој робији због корупције у јавним набавкама, да ли је некоме од њих одузета имовина због тога што су оштетили буџет?“

Обрадовић је рекао и да је Александар Вучић изјавио да само Фонд за здравствено осигурање проневери милијарду евра. „Да ли је испитана имовина државних функционера или је и Закон о пореклу имовине „мртво слово на папиру“ као што је већина закона у овој држави?“, питао је председник Двери.

„У 50 највећих јавних набавки и послова са државом Србијом у 2022. години, у вредности 1,1 милијарде евра, било је, у просеку, само 1,34 понуђача у тим пословима, што значи да нема конкуренције“, истакао је Обрадовић, констатујући да се ради о намештеним пословима. Додао је и да се ДРИ не бави неколико пута преплаћаним инфаструктурним радовима и упитао их „да ли коначно могу да утврде реалну цену тих радова попут болница, путева и ауто-путева“.

„Поражавајући је закључак ДРИ да више од половине институција (од укупно 500) „нема успостављен систем финансијског управљања, контроле и извештавања и да они нису адекватни циљу институције“, рекао је Обрадовић, додајући да је „ревизија прихода и примања показала је да је погрешно приказано близу 32 милијарди динара, а од тога готово половину чини погрешно приказан приход у Завршном рачуну буџета Републике Србије за 2021. годину“.

Председник Двери је навео и да неправилности приликом спровођења поступака јавних набавки укупно износе од 21,57 милијарди динара.

Обрадовић је упитао представнике ДРИ колико су прекршајних и кривичних пријава поднели, да ли је по њима поступано и какав је њихов епилог. Запањујуће и отрежњујуће, колико су корумпирани политички функционери заштићени од правде у Србији, деловао је одговор др Душка Пејовића, директора ДРИ, који је на крају дискусије изнео податак да је од 264 кривичне пријаве које је ДРИ поднео од свог оснивања 2010. године до сада само пет окончано правоснажном судском пресудом. Бошко Обрадовић је на крају похвалио Извештај ДРИ у делу утврђивања неправилности у систему образовања.

*Извор фотографије: Јутјуб/Принтскрин 

Излагање Бошка Обрадовића на Одбору за финансије можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: