Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Да проверимо да ли постоји самостално тужилаштво у Србији

Представници државотворне парламентарне опозиције (Нови ДСС, ПОКС, Заветници и Двери) предали су данас Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против председника Србије Александра Вучића због прихватања француско-немачког споразума. 

     Након предаје кривичне пријаве, присутним медијима су се обратили народни посланик и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, народни посланик Српске странке Заветници др Зоран Зечевић, и у име посланичке групе НАДА (Нови ДСС-ПОКС) народни посланик и председник ПОКС Војислав Михаиловић. Међу присутнима су били и народни посланици државотворне опозиције, међу којима и председник Новог ДСС др Милош Јовановић.

Изјаву Бошка Обрадовића преносимо у целости: „Данас смо овде у Палати правде Вишем јавном тужилаштву у Београду предали кривичну пријаву против председника Републике Александра Вучића због више учињених кривичних дела. Ово ће бити кључна провера да ли у Србији након фамозних уставних реформи постоји самостално тужилаштво или не. Највиши државни функционери не могу бити заштићени од кривичног гоњења када чине кривична дела.

Председник Републике је прихватањем противуставног француско-немачког споразума починио три кривична дела: признавање капитулације или окупације из чл. 306 КЗ, угрожавање територијалне целине из чл. 307 КЗ и припремање дела против уставног уређења и безбедности Србије из чл. 320 КЗ, за која су запрећене вишегодишње затворске казне. 

Иза ове кривичне пријаве стало је 28 народних посланика из три посланичке групе у Народној скупштини: НАДА (Нови ДСС-ПОКС), Српска странка Заветници и Српски покрет Двери — Патриотски блок. То је чини вероватно најозбиљнијом кривичном пријавом која је покренута против једног од највиших носилаца извршне власти у последњих 30 година. Сада је на потезу тужилаштво и видећемо да ли тужилаштво ради по Уставу и Кривичном законику, или у страху од извршне власти.

Додатни докази да је актуелна власт, на челу са председником Републике, кренула путем капитулације и предаје Косова и Метохије сепаратистичким властима у Приштини су политичке природе. Зашто представницима владајућег режима и њима блиским медијима толико смета државотворна опозиција ако су и они за поштовање Устава и одбрану и очување КиМ у саставу Србије? Зашто се против нас води огромна негативна кампања ако власт нема намеру да изда КиМ? Зашто је на свим телевизијама са националном фреквенцијом забрањено да се чује другачије мишљење о овом новом западном ултиматуму, ако власт нема намеру да га прихвати и спроведе? Зашто је о томе забрањена скупштинска расправа? Зар владајућој већини није у интересу да се Народна скупштина апсолутном већином гласова изјасни против било каквог облика признања лажне државе Косово? Или је председник Скупштине укинуо рад парламента управо да се за скупштинском говорницом не би чуло да су кренули путем капитулације и предаје КиМ?

Све су ово додатни политички докази да је кривична пријава утемељена на чињеници да је председник Републике дубоко загазио у вршење кривичних дела против државе. Данас смо Вишем јавном тужилштву у Београду дали шансу да заустави ово рушење уставног поретка од стране председника државе, а идуће недеље ћемо исту шансу дати и највишој правосудној институцији у држави — Уставном суду Србије. Уколико у Србији више нема ни слободних медија, ни парламентарне дебате, ни самосталног тужилаштва, ни независног суда, и уколико председник и Влада Србије не поднесу оставке како би се ова политичка криза разрешила ванредним изборима на свим нивоима — онда нам остаје само да грађани Србије узму ствар у своје руке и заштите државу и уставни поредак од узурпатора и рушитеља, капитулације и издаје.“ 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: