Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Држава мора да помогне женама које живе на селу

Често се каже да је живот на селу лепши, мирнији и здравији у времену када је живот у савременом граду постао неподнодношљив у условима саобраћајног хаоса и загађења. Али се истовремено заборављају тешкоће и сложени изазови савременог живота на селу, посебно када су у питању жене.

      Међународни дан жена на селу свакако је прави повод да се постави питање како данас живе савремене жене у руралним подручјима и шта држава чини да им помогне. Иако је жена стуб породице и друштва у целини, државна политика као да то не препознаје, а то се посебно односи на жене које живе на селу, које су мајке више деце и обављају тешке физичке послове. Без њих нема опстанка а камоли оживљавања и развоја села, али власт као да то не примећује. И поред тако важне и значајне улоге оне и даље имају отежан приступ здравственом систему, образовању, запошљавању и економској самосталности. Потпуно је невероватно да оне још увек не могу да остваре породиљску надокнаду као ни право на пензију. Њихов рад, а посебно мајчинство као занимање, није признат и видљив у систему.

Жена на селу не сме да буде дискриминисана по било ком основу, а држава посебно мора да омогући исте услове за здравствену заштиту жена на селу, њихов културни живот, бављење спортом, комуналну инфраструктуру која у 21. веку не сме бити лошија него у граду. Други важан задатак државе је подршка женама на селу за покретање личног бизниса у оквиру постојећег породичног газдинства. Једном речју, треба све учинити да девојке и жене добију жељу да остану на селу и ту заснују и развијају своју породицу, свој посао, свој социјални живот. Онај ко данас остаје да живи на селу и производи здраву храну, ко на тај начин обезбеђује прехрамбену сигурност нације, не заслужује да буде запостављен већ треба да буде привилегован у нашем друштву и држави.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

*Извор фотографије 1: impulsportal.net

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: