Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Држава мора да помогне женама које живе на селу

Често се каже да је живот на селу лепши, мирнији и здравији у времену када је живот у савременом граду постао неподнодношљив у условима саобраћајног хаоса и загађења. Али се истовремено заборављају тешкоће и сложени изазови савременог живота на селу, посебно када су у питању жене.

      Међународни дан жена на селу свакако је прави повод да се постави питање како данас живе савремене жене у руралним подручјима и шта држава чини да им помогне. Иако је жена стуб породице и друштва у целини, државна политика као да то не препознаје, а то се посебно односи на жене које живе на селу, које су мајке више деце и обављају тешке физичке послове. Без њих нема опстанка а камоли оживљавања и развоја села, али власт као да то не примећује. И поред тако важне и значајне улоге оне и даље имају отежан приступ здравственом систему, образовању, запошљавању и економској самосталности. Потпуно је невероватно да оне још увек не могу да остваре породиљску надокнаду као ни право на пензију. Њихов рад, а посебно мајчинство као занимање, није признат и видљив у систему.

Жена на селу не сме да буде дискриминисана по било ком основу, а држава посебно мора да омогући исте услове за здравствену заштиту жена на селу, њихов културни живот, бављење спортом, комуналну инфраструктуру која у 21. веку не сме бити лошија него у граду. Други важан задатак државе је подршка женама на селу за покретање личног бизниса у оквиру постојећег породичног газдинства. Једном речју, треба све учинити да девојке и жене добију жељу да остану на селу и ту заснују и развијају своју породицу, свој посао, свој социјални живот. Онај ко данас остаје да живи на селу и производи здраву храну, ко на тај начин обезбеђује прехрамбену сигурност нације, не заслужује да буде запостављен већ треба да буде привилегован у нашем друштву и држави.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

*Извор фотографије 1: impulsportal.net

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: