Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Електропривреда Србије је легло пљачке и корупције

Како је српска енергетика „систематски уништена од идиота”?

       Србија већ деценијама, под различитим властима, губи део по део свог суверенитета. Почело је са окупацијом Косова и Метохије, а наставило се распродајом домаћих природних и привредних ресурса: Галеника, ПКБ, ЈАТ, Комерцијална банка, Институт за водопривреду „Јарослав Черни”…, само су неки од примера одрицања од стратешких државних фирми које су прешле у приватно, најчешће страно власништво. На дан небивале трагедије у ОШ „Владислав Рибникар” у Београду 3. маја Влада Србије је имала времена и концентрације да се бави усвајањем новог закона о привредним друштвима којим се омогућава приватизација свих преосталих вредних државних фирми. У овом тренутку држава у власништву има више таквих, међу којима су две стратешке државне компаније – ЕПС и Телеком, последња упоришта нашег економског суверенитета.

Пример ЕПС-а је најбоља слика како је српска енергетика „систематски уништена од идиота”. Све што се у у овој области дешава за време власти СНС је скандолозно: од постављаљања кума председника Републике Николе Петровића за за директора „Електромрежа Србије”, преко министровања агента страних интереса Зоране Михајловић, до именовања директора ЕПС-а Милорада Грчића, све троје без икаквих стручних референци у енергетици. Када је после Грчића ЕПС доспео у провалију, када смо уместо извоза почели да увозимо струју и то у висини од неколико милијарди евра, на место вд. директора доведено је стручно лице из јавног предузећа да би се зауставила ова агонија. Када је Мирослав Томашевић зауставио пад посрнулог привредног гиганта, без образложења је смењен, а супротно вољи грађана Србије, стручњака и радника, без икакве јавне расправе, покренута процедура за прелазак ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво, чиме се отвара могућност његове приватизације. У међувремену су управљачку структуру ЕПС-а уведени странци као да Србија нема стручњаке из ове области.

ЕПС се бесомучно пљачка, сви тендери су намештени за фирме блиске владајућем режиму, пре свега за оне иза којих стоје Звонко Веселиновић и Милан Радојичић као блиски сарадници актуелне власти. Путем корупције се на овај начин у приватне џепове одливају огромне народне паре које би могле завршити у реновирању постојећих и изградњи нових електроенергетских капацитета, или другом побољшању свеукупних услуга за грађане у овој области. 

ЕПС је за Србију нека врста привредног Косова, и одбрана и очување ЕПС-а у државним рукама је питање националне безбедности и суверености. 

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: