Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Хитно решити проблеме студентског смештаја – потребни су нам нови студентски домови у свим универзитетским центрима у Србији

Поремећај на тржишту некретнина у већим градовима толико материјално отежава положај студената и њихових породица да студенти почињу да одустају од студија.

    Због огромног скока цена закупнина станова, за једног студента у Београду или Новом Саду породица месечно треба да издвоји 50.000-90.000 динара. Цене гарсоњера у универзитетским градовима достигле су у просеку 400-500 евра. Посланичка група Српски покрет Двери-Патриотски блок због тога ће у оквиру нове кампање „СИГУРНОСТ ЗА СВЕ” предложити да се у буџету за 2023. годину планирају хитне мере помоћи студентима: новчане субвенције, активирање свих државних стамбених ресурса и хитну адаптацију простора у власништву државе који могу помоћи решавању проблема студентског смештаја.

 

Један од таквих пројеката мора бити и хитна адаптација касарне „Арчибалд Рајс” у Новом Саду која је већ дата на коришћење Универзитету у Новом Саду, али већ пет година ништа није учињено да се она оспособи за смештај студената. Такође, у буџету за следећу годину треба планирати изградњу по најмање једног новог студентског кампуса у четири велика универзитетска центра (у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу), како би се број места у студентским домовима подигао на бар 20% од укупног броја студената у односу на садашњих 8%.

Ако садашња власт може да поклони и до 150.000 евра за једно новоотворено радно место страним инвеститорима или има вишка новца у висини од милијарду евра за изградњу 10 нових фудбалских стадиона широм Србије, онда мора да издвоји и потребна финансијска средства за хитно побољшање услова студирања младих људи у Србији и спречи њихово масовно одустајање од студија и одлазак из земље.

Сматрамо да би хитно државно улагање у побољшање капацитета студентског смештаја и студентског стандарда уопште значајно растеретило кућне буџете социјално угрожених породица у времену актуелне економске кризе.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

*Извор фотографије 2: Град Суботица

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: