Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Хитно решити проблеме студентског смештаја – потребни су нам нови студентски домови у свим универзитетским центрима у Србији

Поремећај на тржишту некретнина у већим градовима толико материјално отежава положај студената и њихових породица да студенти почињу да одустају од студија.

    Због огромног скока цена закупнина станова, за једног студента у Београду или Новом Саду породица месечно треба да издвоји 50.000-90.000 динара. Цене гарсоњера у универзитетским градовима достигле су у просеку 400-500 евра. Посланичка група Српски покрет Двери-Патриотски блок због тога ће у оквиру нове кампање „СИГУРНОСТ ЗА СВЕ” предложити да се у буџету за 2023. годину планирају хитне мере помоћи студентима: новчане субвенције, активирање свих државних стамбених ресурса и хитну адаптацију простора у власништву државе који могу помоћи решавању проблема студентског смештаја.

 

Један од таквих пројеката мора бити и хитна адаптација касарне „Арчибалд Рајс” у Новом Саду која је већ дата на коришћење Универзитету у Новом Саду, али већ пет година ништа није учињено да се она оспособи за смештај студената. Такође, у буџету за следећу годину треба планирати изградњу по најмање једног новог студентског кампуса у четири велика универзитетска центра (у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу), како би се број места у студентским домовима подигао на бар 20% од укупног броја студената у односу на садашњих 8%.

Ако садашња власт може да поклони и до 150.000 евра за једно новоотворено радно место страним инвеститорима или има вишка новца у висини од милијарду евра за изградњу 10 нових фудбалских стадиона широм Србије, онда мора да издвоји и потребна финансијска средства за хитно побољшање услова студирања младих људи у Србији и спречи њихово масовно одустајање од студија и одлазак из земље.

Сматрамо да би хитно државно улагање у побољшање капацитета студентског смештаја и студентског стандарда уопште значајно растеретило кућне буџете социјално угрожених породица у времену актуелне економске кризе.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

*Извор фотографије 2: Град Суботица

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: