Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Хитно увести економско ванредно стање

На данашњој конференцији за медије, одржаној испред Владе Србије, председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и потпредседници Двери Милован Јаковљевић и проф. др Тамара Миленковић Керковић, говорили су о неопходности увођења мера за спас домаће привреде и пољопривреде, као и о хитним мерама помоћи најугроженијим категоријама становништва у Србији.

Бошко Обрадовић: Свакога дана смо изложени новим поскупљењима основних животних намирница, све већој инфлацији и енергетским изазовима, а већина тих проблема нема везе са украјинском кризом већ са погрешним потезима актуелне власти у Србији. Најбољи пример је стање у ЕПС-у који бележи огромне губитке и проблеме у пословању захваљујући неспособном и нестручном менаџменту који је поставила владајућа странка. Крајње је време да се повуку хитни потези у корист домаће привреде и пољопривреде, али Србија нема ни Скупштину и Владу. Потребно је увести неку врсту економског ванредног стања, што би значило све врсте помоћи за најугроженије домаће предузетнике и најсиромашније слојеве становништва. Не смемо поновити грешку из времена пандемије да се помоћ неселективно даје свима већ само онима којима је најпотребнија. Не смемо улагати у инвестиције које нам сада у времену светске кризе нису приоритет, попут изградње националног стадиона, већ у повећање минималних пензија, социјалну пензију за најстарије суграђане без икаквих примања, социјална давања за незапослене и отпуштене, подршку социјално угроженим породицама са више деце на основу социјалне карте сваког домаћинства у Србији…

Морамо подржати производњу и куповину домаће робе, а не стране компаније. Морамо радити на замени увоза домаћом производњом и ванцаринским мерама заштитити домаћег произвођача од нелојалне конкуренције из увоза. Морамо натерати државне институције да купују искључиво домаћу робу и позвати комплетно становништво да купује домаће. Морамо обезбедити робне резерве из домаће производње и подржати извоз финалних производа а не само сировина. За све ово нам је потребна патриотска Влада Србије која на прво место ставља интересе домаће привреде и својих грађана, а не тајкуна блиских власти и страних компанија. Услов за успех економског ванредног стања је борба против корупције јер ако бисмо зауставили пљачку народних пара из буџета преко намештених тендера и јавних набавки брзо бисмо живели дупло боље.

Милован Јаковљевић: Да би се успоставило колико толико поштено тржиште и да терет ограничења цена не падне само на плећа произвођача, прерађивача, па и делом на трговце, већ да се последице кризе равномерно распореде на све субјекте у ланцу производње, прераде, трговине и потрошње, предлажемо следеће конкретне мере: 1. Одредити основне прехрамбене и пољопривредне производе који су од суштинског значаја за исхрану становништва; 2. Пописати и утврдити стање свих стратешки и суштински важних пољопривредних и прехрамбених производа у Дирекцији за робне резерве; 3. Увести паритете између примарних пољопривредних производа и готових прехрамбених производа. Готове прехрамбене производе везати за сировине, односно инпуте на које би додали објективне трошкове производње и Уредбом ограничену трговачку маржу и тако добили цене које задовољавају све учеснике од њиве до трпезе; 4. На основу социјалне карте заштитити социјално најугроженије становнике издавањем ваучера (вредносних чекова) или грантова (условних чекова) искључиво за куповину домаћих производа; 5. Државне институције обавезати да за време трајања енергетске и прехрамбене кризе купују домаће индустријске, прехрамбене и пољопривредне производе, а оне из увоза само уколико не постоје на домаћем тржишту; 6. Извршити брендирање и постављање ознака о пореклу домаћих производа. На тај начин, потрошачи би препознали домаћи производ и вођени економским патриотизмом, такве производе радо куповали; 7. Пооштрити фитосанитарне ветеринарске, трговинске и све друге контроле како би се предупредиле евентуалне злоупотребе подстакнуте повећаном тражњом, а све на уштрб квалитета прехрамбених и пољопривредних производа.

Проф. др Тамара Миленковић Керковић: У претећој стагфлацији (инфлацији уз пад привредног раста), када огроман број домаћинстава предстојеће зиме неће моћи да финансира својим примањима ни минималне потребе у храни, цени грејања и свега што чини минималну потрошачку корпу, Српски покрет Двери захтева да држава помогне најугроженијим категоријама становништва како би се омогућио опстанак економски најрањивијим категоријама људи. То су следеће фискалне и мере директне помоћи појединцима и домаћинствима: 1. Укидање пореза и доприноса на минималне зараде – повећати неопорезиви део зараде и омогућити да се минимална зарада за 350.000 људи повећа до износа минималне потрошачке корпе од 42.519 динара, уместо 35.414 динара, колико је минимална зарада сада; 2. Укинути ПДВ на основне животне намирнице (хлеб, уље, млеко и млечни производи, дечија храна) које чине готово 50% минималне потрошачке корпе – све основне намирнице појефтиниће за 8% а многе и више; 3. Укинути акцизе на нафту и нафтне деривате од августа до краја зимских месеци; 4. Смањење ПДВ на 17% на струју од 1.11. до 1.4. 2023. године и укидање ПДВ на струју за осетљиве категорије потрошача; 5. Повећање ПДВ на луксузну робу на 25% – парфеме, луксузну козметику, кожну одећу и обућу од луксузних материјала, брендирану робу из иностранства, луксузна возила и накит; 6. Социјални додатак у износу половине просечне зараде (300 евра) за енергенте и трошкове живота домаћинствима из осетљивих категорија који живе са минималним примањима по члану породице; 7. Социјални додатак за енергенте и трошкове живота у висини половине просечне пензије (15.000 динара) пензионерима са пензијама мањим од 20.000 динара; 8. Социјални додатак за енергенте и трошкове живота (200 евра) особама са хендикепом, незапосленима, старим лицима без примања, корисницима социјалне помоћи и другим рањивим групама.

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: