Бошко Обрадовић: Још само две недеље за извештај Анкетног одбора

Навршило се тачно три месеца од мајских трагедија које су шокирале и промениле Србију. Остало је још само 15 дана до истека рока да Анкетни одбор за утврђивање чињеница и околности које су довеле до трагедија у школи „Владислав Рибникар” и у селима Мало Орашје и Дубона поднесе свој извештај Народној скупштини. Питам председника Републике Александра Вучића, председника Народне скупштине Владимира Орлића и председника Анкетног одбора Маринику Тепић зашто Анкетни одбор, који је изгласан од стране апсолутне већине од 193 народна посланика, не функционише? Када је и ко донео одлуку о престанку његовог рада?

Ако је разлог захтев родитеља убијене деце из ОШ „Владислав Рибникар” да Анкетни одбор прекине свој рад до окончања тужилачке истраге и судског просеца у овом случају – зашто никада није званично донета одлука о замрзавању рада Анкетног одбора који ће бити настављен када се стекну услови из родитељског захтева? Оваква одлука никада није усвојена ни на седници Анкетног одбора ни у скупштинском пленуму. Кабинет председника Народне скупштине ни по ком основу није могао донети овакву одлуку, јер је апсолутно ненадлежан за рад Анкетног одбора. Такође, зашто Анкетни одбор није наставио рад по питању масовног злочина који се десио у селима Мало Орашје и Дубона, с обзиром да родитељи тамо трагично настрадале деце нису тражили прекид његовог рада? Да ли баш зато што је у том случају више него јасно да је систем заказао и да је масовни убица могао бити на време процесуиран, а злочин спречен?

Карактеристично је да председник Анкетног одбора Мариника Тепић већ 10 дана нити једном речју није поменула рад одбора на чијем је челу, а камо ли заказала наставак његовог рада у случају убистава у младеновачком и смедеревском селу. С обзиром да је остало само још две недеље до истека рока од 30 дана који је скупштинском одлуком задат за завршетак рада Анкетног одбора, а имајући у виду да његов рад нити једном званичном одлуком није замрзнут, уколико до 19. августа не буде заседања Анкетног одбора и подношења извештаја Народној скупштини, то ће бити и формални разлог за његово дефинитивно укидање необављеног посла. Ако тако и остане, Анкетни одбор никада неће моћи да настави са својим радом.

Зато тражим од председника Анкетног одбора Маринике Тепић да хитно закаже наставак рада Анкетног одбора у циљу утврђивања чињеница и околности које су довеле до трагедије у селима Мало Орашје и Дубона, па да на самој седници видимо ко је присутан, а ко опструише рад и спречава утврђивање истине.

Бошко Обрадовић

Народни посланик