Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Како би изгледала Влада Србије на челу са Српским покретом Двери?

Нисмо чули нити једно разумно објашњење зашто је владајућа већина предложила да нова Влада Србије има 25 министарстава, највише у читавој Европи. Предлог Српског покрета Двери је био да Влада Србије не треба да има више од 17 министарстава, а једина два нова која имају смисла су Министарство за Косово и Метохију и Министарство за Србе у региону и расејању, што чак не морамо ни да образлажемо зашто су нам неопходна.

Предложили смо укидање 10 непотребних министарстава која само гомилају администрацију, повећавају трошкове у буџету и отежавају функционисање извршне власти. Нема потребе да као посебна министарства постоје ресори за јавна улагања, европске интеграције, људска и мањинска права и друштвени дијалог, туризам и омладину, заштиту животне средине, унутрашњу и спољну трговину, државну управу и локалну самоуправу, бригу о селу, науку, технолошки развој и иновације, информисање и телекомуникације. Предложили смо да се ових 10 осамостаљених министарства припоје другима којима природно припадају, чиме се добија на уштеди и фунционалности, а ништа не губи.

Јавна улагања треба да прати Министарство финансија, а ресор европских интеграција је изгубио смисао постојања и ту тему може даље да регулише ресор спољних послова. Зар није логично да привреда, трговина и туризам буду заједно? Зато смо предложили Министарство домаћег економског развоја, националне привреде, трговине, туризма и предузетништва. Зар није најнормалније да Министарство за село и пољопривреду буду једно, као и Министарство за породицу, спорт и омладину? Такође, предложили смо да ресори просвете, науке и технолошког развоја остану заједно, као и да заједно функционишу у једном министарству ресори културе, информисања и вера. Сматрамо потпуно исправним да досадашњи ресор рударства и енергетике треба да буде претворен у Министарство природних ресурса и заштите животне средине, док ресори правде, државне управе и локалне самоуправе, људских и мањинских права такође чине једиствену целину.

Посебан додатак предвидели смо за Министарство здравља, а то су више него актуелна биоетичка питања: абортус, хомосексуализам, трансродност, еутаназија, сурогат материнство, трансхуманизам, вештачка интелигенција и нове технологије попут роботике, савремене вакцине… То су све озбиљна питања која се не тичу само савремених технологија и медицине, већ задиру у Уставом загарантована верска и етичка права грађана и породица у Србији, о чему се мора водити рачуна.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: