Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Како би изгледала Влада Србије на челу са Српским покретом Двери?

Нисмо чули нити једно разумно објашњење зашто је владајућа већина предложила да нова Влада Србије има 25 министарстава, највише у читавој Европи. Предлог Српског покрета Двери је био да Влада Србије не треба да има више од 17 министарстава, а једина два нова која имају смисла су Министарство за Косово и Метохију и Министарство за Србе у региону и расејању, што чак не морамо ни да образлажемо зашто су нам неопходна.

Предложили смо укидање 10 непотребних министарстава која само гомилају администрацију, повећавају трошкове у буџету и отежавају функционисање извршне власти. Нема потребе да као посебна министарства постоје ресори за јавна улагања, европске интеграције, људска и мањинска права и друштвени дијалог, туризам и омладину, заштиту животне средине, унутрашњу и спољну трговину, државну управу и локалну самоуправу, бригу о селу, науку, технолошки развој и иновације, информисање и телекомуникације. Предложили смо да се ових 10 осамостаљених министарства припоје другима којима природно припадају, чиме се добија на уштеди и фунционалности, а ништа не губи.

Јавна улагања треба да прати Министарство финансија, а ресор европских интеграција је изгубио смисао постојања и ту тему може даље да регулише ресор спољних послова. Зар није логично да привреда, трговина и туризам буду заједно? Зато смо предложили Министарство домаћег економског развоја, националне привреде, трговине, туризма и предузетништва. Зар није најнормалније да Министарство за село и пољопривреду буду једно, као и Министарство за породицу, спорт и омладину? Такође, предложили смо да ресори просвете, науке и технолошког развоја остану заједно, као и да заједно функционишу у једном министарству ресори културе, информисања и вера. Сматрамо потпуно исправним да досадашњи ресор рударства и енергетике треба да буде претворен у Министарство природних ресурса и заштите животне средине, док ресори правде, државне управе и локалне самоуправе, људских и мањинских права такође чине једиствену целину.

Посебан додатак предвидели смо за Министарство здравља, а то су више него актуелна биоетичка питања: абортус, хомосексуализам, трансродност, еутаназија, сурогат материнство, трансхуманизам, вештачка интелигенција и нове технологије попут роботике, савремене вакцине… То су све озбиљна питања која се не тичу само савремених технологија и медицине, већ задиру у Уставом загарантована верска и етичка права грађана и породица у Србији, о чему се мора водити рачуна.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: