Бошко Обрадовић: Ко гуши рад Анкетног одбора?

Анкетни одбор за утврђивање чињеница и околности које су довеле до трагедија у школи „Владислав Рибникар“ и у селима Мало Орашје и Дубона формиран је скупштинском одлуком 18. јула, и то апсолутном већином од 193 народна посланика. За време скупштинске расправе на ту тему, која је трајала недељама, нико није оспоравао формирање Анкетног одбора, што је потврђено и овим једногласним гласањем које не памтим у свом парламентарном искуству. Како се онда десило да је само неколико дана након тога тек формирани Анкетни одбор практично укинут?

Подсетимо се хронологије. Сутрадан након изгласавања скупштинске одлуке о формирању Анкетног одбора, 19. јула, одржана је конститутивна седница овог одбора, а 20. јула започето са радом. Већ 21. јула противзаконито је укинут даљи рад Анкетног одбора дописом из Кабинета председника Народне скупштина Владимира Орлића, у коме се помиње захтев родитеља из ОШ „Владислав Рибникар” из Београда да Анкетни одбор замрзне свој рад до окончања тужилачке истраге и судског процеса у овом случају. Тај родитељски захтев никада није стигао на дневни ред Анкетног одбора, који једини може да донесе одлуку о замрзавању свог рада јер председник Народне скупштине и његов кабинет немају апсолутно ништа са тим. Други начин да се укине рад Анкетног одбора јесте нова скупштинска седница на којој би се ово питање ставило на дневни ред, под условом да се обезбеди нова већина која би овога пута била против претходне одлуке и даљег рада Анкетног одбора. Међутим, није се десило ни једно ни друго и не постоји правни основ за прекид рада Анкетног одбора. Посебно наглашавам да од родитеља настрадале деце из села Мало Орашје и Дубона није стигла никаква молба о прекиду рада Анкетног одбора, тако да је у овом случају Анкетни одбор морао да настави свој рад без икаквог одлагања.

Мариника Тепић је заказала наставак прве седнице Анкетног одбора започете и прекинуте 20. јула за 24. јул, али до одржавања ове седнице из мистериозних разлога није дошло. То би била прилика да се преброји који чланови Анкетног одбора су присутни, а који евентуално бојкотују његов рад, као што су то најавили чланови из редова СНС и СПС. Међутим, остали чланови Анкетног одбора нису јавно наговестили да неће учествовати, тако да би Анкетни одбор имао потребан кворум за даљи рад. Која је улога Маринике Тепић у томе да се ова седница не одржи – време ће показати. Отворено сумњам да се ради о договору са СНС и опструкцији рада Анкетног одбора. Зашто? Ако нема седница, нема рада и резултата рада Анкетног одбора, самим тим ни извештаја који је требало да буде готов за највише 30 дана. У том извештају требало је да се покаже шта се тачно десило у обе мајске трагедије, ко је за то одговоран и које кораке треба предузети да се тако нешто никада више не понови. Ако тај извештај не буде готов до 19. августа, када истиче рок који је Народна скупштина својом одлуком прописала, Анкетни одбор ће и дефинитивно бити угашен без икаквих резултата и правно неће више никада моћи да настави свој рад, јер тренутно не постоји одлука о замрзавању његовог рада којом би евентуално тај рад једног дана био настављен. Успешно изведена игра СНС-ССП, зар не?

Бошко Обрадовић

Народни посланик