Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Косово и Метохија је окупирани део Републике Србије

Данас се у Народној скупштини Републике Србије одржава посебна седница о Косову и Метохији, на чијем дневном реду је извештај о преговарачком процесу између Београда и тзв. приштинских институција. Након уводног извештаја који је поднео председник Републике Александар Вучић, говорио је председник Српског покрета Двери и шеф посланичке групе Српски покрет Двери-Патриотски блок Бошко Обрадовић. Овом приликом, господин Обрадовић је критиковао досадашњи преговарачки процес, али и навео конкретна решења за наставак преговора.

Бошко Обрадовић: Оно што је мени запарало уши у председниковом излагању јесу изрази „митови“, „пусти снови“, „заглављени у прошлости“, „нова реалност“ и „није истина да је то одувек било наше“. Ми говоримо о Косову и Метохији, о Светој земљи, о корену нашег идентитета и наше државности. Основна ствар коју ми желимо да кажемо и да се то коначно изговори у Народној скупштини: Косово и Метохија је под окупацијом! Ми, као Народна скупштина, а што стоји у предлогу наше резолуције, треба да констатујемо да је Косово и Метохија окупирани део територије Републике Србије и да ћемо га вратити у пуну уставно-правну надлежност наше државе. Зашто ми даље преговарамо ако је Косово независно, како тврди Запад? Зато што није независно, већина држава света га не признаје као независно и зато што им је потребан наш пристанак да би били независни. Докле год ми не дајемо тај пристанак, Косово и Метохија никада неће бити независна држава. Они су лажна држава.

Ми не видимо 5:0, како је то рекао Марко Ђурић. Ми губимо, резултат је 0:15. Све што сте испреговарали за последњих 10 година било је на корист заокруживања шиптарске државе, односно на корист независног Косова. Шта сте испреговарали а да је на корист српског народа на Косову и Метохији и на корист државе Србије? Одмах ћете рећи да је то Заједница српских општина. Једина ствар која је на корист нашег народа није примењена. Какви сте ви то преговарачи? Морамо да мењамо преговарачку политику и платформу.

Дуго могу да коворим које су последице ваше лоше политике према Косову и Метохији. Предали сте правосуђе, полицију, телекомуникације, енергетику, катастар… Признали сте на крају и документа лажне државе Косово. У овом тренутку, док ми овде разговарамо, на северу КиМ, где никада није ступила нити једна албанска војничка или полицијска чизма, пре вашег доласка на власт, формирају се војне и полицијске базе, а ми не тражимо ванредну, хитну седницу СБ УН да бисмо се против тога побунили. Ми на Западу немамо пријатеље, у ЕУ немамо некога ко ће нас разумети. НАТО је обећао да неће ступити ногом на север КиМ, а да не питају Србе са севера. Ступили су. НАТО Вас је преварио. Заборавите више НАТО и Запад, окрените се нашим савезницима Русији и Кини и већини човечанства која не признаје лажну државу Косово и која може да нас заштити, али морамо то да тражимо.

Нисте покренули питање Српске православне цркве на КиМ у преговорима. Нисте уопште покренули питање имовине државе, приватних лица и привредних субјеката. Оно што сте били обавезни, из резолуције из 2013. нисте радили, а радили сте оно што је опасно и што доводи у питање Устав Републике Србије.

Заборавите на пут Србије у ЕУ. На том путу нема одбране Косова и Метохије и на том путу вас чекају нове уцене да признате лажну државу Косово. Ваша преговарачка платформа, која је изменила вашу резолуцију из 2013. године, је крахирала и мора да се мења. Мора се донети нова платформа која ће очувати суверенитет Србије на КиМ и она подразумева: прекид штетних преговора у Бриселу јер тамо немамо пријатеље, повратак теме КиМ у СБ УН где имамо савезнике у Русији и Кини, поништавање антиуставних и штетних споразума као што су Бриселски и Вашингтонски, обнова рада Министарства за Косово и Метохију у новој Влади Републике Србије и законска казна за свакога ко у јавном простору назива КиМ независном државом“.

Цео говор Бошка Обрадовића можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: