Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Ми смо за обнову Краљевине Србије

Српски покрет Двери изражава поштовање према монархистичкој традицији српског народа и државе. Србија је увек била монархија, сем за време турског ропства и под комунизмом. Једина републиканска традиција у Срба је она комунистичка. Зато никада неће доћи до истинског дисконтинуитета са тоталитарним комунистичким наслеђем ако не дође до обнове Краљевине Србије.

    Светосавски идеал народне династије значи да Србијом не влада страни владар. У српској историји имали смо више својих народних династија, од пре-Немањића, затим Немањића, Лазаревића и Бранковића, до Карађорђевића, Петровића и Обреновића, које су одиграле огромну позитивну историјску улогу. Државно уређење је насилно промењено након комунистичке револуције 1945. године и од тада је Србија нелегитимна република. Сматрамо да питање државног уређења треба поново да буде постављено, а монархија обновљена. Повратак монархије био би коначни чин раскида са комунизмом.

Ми смо за Краља и Краљевину Србију. Сматрамо да је монархистички систем државног уређења бољи од републиканског, и за то имамо аргументе. Али, о овој теми, после 75 година комунистичке антимонархистичке пропаганде, најпре треба да се отвори широка и дуга јавна расправа, а на крају грађани треба да се изјасне на народном референдуму. Ред је да се после толико деценија чује и друга страна и аргументи у корист монархије, а онда грађани слободно нека бирају какво државно уређење желе. Директна демократија у форми референдумског народног изјашњавања једино је право демократско решење овог питања.

Монархистички принцип власти је утемељен у нашој историји и бољи је од републиканског. Монарх је симбол историјског трајања и јединства државе и народа. Краљ је симбол правде, сигурности, реда и поретка. Монархија даје међународни углед, стабилност и континуитет нашој држави. Нису бројне европске државе краљевине случајно већ зато што и у њиховим народима монархија значи поштовање историје и традиције. Наследност власти чини положај властодршца тако надстраначким и независним да интерес заједнице постаје и његов лични интерес. Владар се од малих ногу школује за владање и државништво као један од најтежих заната, док у Републици на власт може да дође било ко.

Држимо се три највеће вредности српског народа, како их дефинише свети Николај (Велимировић): Бог – Краљ – Дом, и народне изреке да „без Краља не ваља”. Ми не навијамо за конкретне личности већ за Краљевски дом и принцип власти. Монарх нема право на свој лични живот већ га је у целини посветио служењу Отаџбини и своме роду. Краљевска породица је прва породица Србије. Краљ је први домаћин Србије. Монархија је симбол породичног и домаћинског уређења државе. Конкретног монарха изабраће грађани Србије када за то дође време, по Милости Божијој и вољи народној као кроз читаву нашу историју.

Посебно поздрављам повратак принца Филипа, принцезе Данице и њиховог сина Стефана у Србију да овде живе и служе своме народу и држави. То је један велики и леп знак и није случајно да их народ са одушевљењем прихвата где год се појаве. Време обнове Краљевине Србије се ближи. А монархисти којих има доста у бирачком телу Србије коначно ће имати за кога да гласају на следећим изборима. Треба нам последњи председник Републике који ће за четири или осам година свог председничког мандата припремити услове за народно изјашњавање на тему обнове Краљевине Србије, а потом се на изборима више неће бирати председник Републике већ председник Краљевске Владе Србије.

Бошко Обрадовић

Председник Двери

*Извор: Интернет портал Директно.рс

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: