Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Одбацити споразум, Албанцима са Косова понудити суштинску аутономију

Лидер Двери Бошко Обрадовић изјавио је да Србија мора да одбаци француско-немачки план за Косово јер се њима крши Устав Србије и признаје лажна држава Косово. Он сматра да је план могуће одбити без обзира на став Запада и да Албанцима са Косова треба понудити суштинску аутономију – да уживају сва највиша права које једна мањина има на свету.

    Обрадовић је у емисији „Иза вести“ Н1 рекао да је председник Србије Александар Вучић већ прихватио тај документ о Косову, који је, како додаје „капитулантски“.

Лидер Двери је најавио да ће зато блок странака ком припада, а који се назива патриотским, организовати протест 17. марта у 18 сати испред Храма Светог Саве. Истакао је да ће на тај начин, комеморативном шетњом бити одржано подсећање на жртве погрома на Косову 2004. године, али и обележена 24. годишњица од почетка НАТО бомбардовања, уз сећање на хероје који су била на страни одбране и очувања КиМ.

Први захтев тог протеста, како додаје, је да се одбаци француско – немачки споразум о Косову, други је оставка председника Вучића и трећи – да се иде на ванредне председничке и парламентарне изборе.

„Шаљемо јасну поруку да нико ко је на челу државе нема право да потпише овакав капитулантски документ, нико нема право да крши Устав“, рекао је Обрадовић.

„Потпуно природна будућност КиМ у оквиру граница Србије“

Упитан како би објаснио западним званичницима да Србија одбацује план за Косово, каже да би им рекао да су на основу Устава Србије КиМ саставни део Србије, да је КИМ аутономна покрајина и да Албанци имају право на суштинску аутономију, али не независност, те да међународно право, односно Резолуција 1244 препознаје КиМ као део територије Србије.

Западне званичнике би, каже подсетио и да, као што штите територијални интегритет Украјине, исти принцип треба да примене и на Србију.

На питање како замишља реинтерграцију Косова као аутономне покрајине када је тамо НАТО, рекао је да очекује да се САД и НАТО повуку са КиМ као из Авганистана.

Упитан да ли је то што прича у складу са стварношћу и рационално, запитао је да ли је рационално да РС прогласи независност и уједини се са Србијом по истом принципу као што то неки дају Албанцима.

За Обрадовића потпуно је природна будућност КиМ у оквиру граница Србије. „Не видим другу будућност за Ким“.

За косовске Албанце као решење види суштинску аутономију са свим правима, а одбацује могућност да Косово буде независна држава, што од нас траже да се тим сагласимо, а КиМ не признаје „половина човечанства“.

Западу се, како оцењује, жури да се ствар око Косова заврши пре краја рата у Украјини.

„Јасно је да се њима жури, да би да заврше с Косовом пре него што се заврши украјинска криза“, рекао је Обрадовић и додао да ће се по завршетку рата у свету појавити нови центри моћи. „Верујем да ћемо тада имати повољнију позицију. Зато француско-немачки план треба одбити и чекати повољније гео-политичке прилике“, рекао је Обрадовић. 

Обрадовић је рекао и да на Косову постоје „лажне сепаратистичке институције које су настале НАТО геноцидом над српским народом“, на шта га је водитељка упозорила да се реч геноцид не може употребити за НАТО бомбардовање, иако је оно било страшно за све грађане, па и за њу.

„Нисам као Вучић, не вређам медије, али осетљив је тренутак“

Поводом става који је изнео о прозападним медијима, уз констатацију водитељке да је он деловао као језик којим о истим тим медијима говори Вучић, Обрадовић је рекао да није прецизирао на које медије мисли, те да је у питању била полемика лично са новинарком Нове Јасмином Добриловић.

Обрадовић је, наиме говорио о медијима који „подржавају план више него власт“ и да не зна да ли су медији или политичке организације.

Он је рекао да сматра да се заиста разликује од Вучића и да није никога вређао и етикетирао. „Нисам говорио ружним речником, само сам рекао да постоје медији који имају неку врсту сагласности са Вучићем и политиком прихватања немачко-француског споразума“, додао је Обрадовић и истакао да су такви многи медији.

Оценио је и да „није безначајно чији вам је капитал“.

На питање водитељке да ли је Србин инфо проруски медиј јер је против плана, одговорио је: „Мислим да је то просрпски медиј који стоји на српским националним интересима“.

На примедбу водитељке да начином на који говори таргетира медије, рекао је:

„Јасно ми је да морам да будем опрезан са речима. Свестан сам тога. Али осетљив је тренутак и важно је ко навија за коју страну – да ли навијате за поштовање Устава или одрицање од КиМ“.

Извор: Н1 

Целу емисију можете погледати овде:  

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: