Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Ова власт да оде, а са њом и досадашњи систем вредности

Једна ствар је на српској политичкој сцени неспорна, а то је да актуелна власт мора да оде. Имају апсолутну моћ већ више од 10 година и зато морају имати и апсолутну објективну одговорност за све што нам се десило. Они су директни креатори важећег система вредности у политичком животу, медијима, просвети… Они који су нас довели довде не могу бити они који ће решити проблем који су сами направили. Српски покрет Двери разуме нагомилани бес грађана после недавних трагедија и подржава протесте широм Србије у циљу оставке Владе Србије и ванредних избора на свим нивоима. 

      Време је да поставимо питање ко треба да дође после одласка садашње власти? Многи ће рећи да је ово питање преурањено јер још увек нисмо успели да сменимо ову власт и да је приоритет рад на томе. То је несумњиво, али ако ово питање не поставимо на време може нам се десити да следећа власт буде иста или још гора, посебно по питању система вредности. Није важно само ко ће бити власт у персоналном смислу, већ који систем вредности ће та власт донети са собом.

Колеге из прозападне опозиције морају да схвате да нема повратка на бивши режим, његове перјанице, програм и начин владања. Овде је потребна промена не само власти већ и комплетног накарадног и корумпираног система, а то значи потпуно нови систем, а не враћање на оно старо што смо имали пре напредњака и што је као последицу имало долазак напредњака на власт.

Први услов да добијемо нормалну власт је да она не зависи ни од кога ван Србије. Смена ове власти је потребна, али је веома спорно доводити на њихово место некога ко би био још већи слуга Запада и западних вредности у Србији. Нови 5. октобар и нови ДОС нам није потребан. 

Садашња власт направиће највећу грешку ако уместо оставки гура контрамитинг и даље заоштравање на политичкој сцени. Никакве даље поделе и сукоби у нашем друштву нису нам потребни. Тренутна трагедија не сме на било који начин политички да се злоупотребљава ни од стране власти ни од стране опозиције. Биће времена за политичке борбе на изборима, а сада хитно треба решавати питање превенције насиља кроз рад Парламента, просветне реформе и медијски дијалог. Међутим, ако ова власт настави да цензурише медије, опструише рад парламента и одбија да поднесе оставке, онда је разумљив захтев грађана за протестима против једне такве власти која не осећа када треба да оде. Сада је тренутак да и СПЦ, САНУ и сви релевантни друштвени актери позову Владу Србије да одступи и да на тај начин дође до нормализације у друштву. Једно од решења може бити и прелазна Влада стручњака, орочена на годину дана до избора на свим нивоима, која би ослободила медије и припремила нормалне изборе, а пре свега се посветила лечењу узрока, а не последица наших проблема. А то значи доношење новог закона о образовању и васпитању, као и закона о заштити и дигиталној безбедности деце и укидање свих врста насилних садржаја на медијима и друштвеним мрежама. За друге и велике идеолошке теме има времена на изборима где ће свако изаћи са својим програмом. Сада је тренутак за национални мир и јединство, као и за превенцију да нам се овакве трагедије више не дешавају.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: