Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Ово није Влада већ Завод за запошљавање и трговину утицајем – предлог закона о министарствима мора бити повучен

Предлог закона о измена и допунама закона о министарствима мора хитно бити повучен са дневног реда Скупштине јер представља скандалозни пример хаоса, неозбиљности и јавашлука на највишем државном нивоу. Али, шта смо могли боље да очекујемо од досадашњих властодржаца који нису способни да формирају нову Владу седам месеци после избора, иако за то имају квалификовану већину? Мађарска је имала изборе у исто време када и ми и формирала Владу за 50 дана док нама није довољно ни 200 дана.

     Са једне стране, владајућа већина предлаже да Србија има 25 министарстава, док једна Француска има 18, Немачка 16, Словачка 15, а Мађарска 14. Ово није Влада већ Завод за запошљавање нераспоређених напредњачких и коалиционих кадрова и трговину утицајем са државне функције.

Са друге стране, у плану министарстава нема оних стратешки изузетно битних као што су Министарство за КиМ и Министарство за Србе у региону и расејању. То нам доста говори какав је однос актуелне власти према националним и државним интересима.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима

Ми предлажемо укидање 10 непотребних министарстава која само повећавају администрацију и отежавају функционисање извршне власти. То су посебна министарства за јавна улагања, европске интеграције, људска и мањинска права и друштвени дијалог, туризам и омладину, заштиту животне средине, унутрашњу и спољну трговину, државну управу и локалну самоуправу, бригу о селу, науку, технолошки развој и иновације, информисање и телекомуникације. Предлажемо да се сва ова у овом предлогу закона издвојена и осамостаљена министарства припоје другима којима природно припадају и избегне овакво нагомилавање непотребних посебних министарстава.

У том правцу предлажемо следећа обједињена министарства: Министарство домаћег економског развоја, националне привреде, трговине, туризма и предузетништва, Министарство за село, пољопривреду и храну, Министарство за породицу, спорт и омладину, Министарство просвете, науке, телекомуникација и технолошког развоја, Министарство културе, информисања, традиције и вера, Министарство здравља и биоетичких питања, Министарство природних ресурса и заштите животне средине, које доноси спој досадашњег ресора рударства и енергетике са екологијом, као и Министарство правде, државне управе и локалне самоуправе, са посебном Канцеларијом за људска и мањинска права.

Ови предлози јасно сведоче о рационалном сабирању сродних надлежности у мањем броју министарстава. Привреда, трговина и туризам треба да буду заједно, уз нагласак на предузетништву и домаћем економском развоју. Село и пољопривреда су логична целина, уз нагласак на храни. Спорт и омладина се природно увезују са породицом. Нема потребе за одвајањем просвете и науке, којима се придодају телекомуникације и технолошко-иновативни развој у целини. Информисање треба да остане везано за културу, као и традиција и вере. Здрављу придодајемо све актуелнија биоетичка питања, јер наша држава мора да има одговор на проблеме абортуса, ЛГБТ пропаганде, еутаназије, сурогат материнства, вештачке интелигенције… Као што смо већ нагласили досадашњи ресор рударства и енергетике треба спојити са екологијом у ново Министарство природних ресурса и заштите животне средине, док Министарству правде треба припојити ресор државне управе и локалне самоуправе, а досадашњи ресор људских и мањинских права треба да се такође нађе у овом министарству у форми Канцеларије. Друштвени дијалог је измишљотина коју из Владе треба вратити тамо где јој је место – на медије и у Парламент, изузев ако представнции бившег режима оличени у Гордани Чомић, Зорани Михајловић и Горану Весићу не морају по сваку цену да добију место у власти.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: