Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Пет хитних мера Двери за пензионере уочи тешке зиме

У оквиру нове кампање „СИГУРНОСТ ЗА СВЕ” Српски покрет Двери предлаже Влади Србије да у буџету за нову, 2023. годину предвиди пет конкретних мера подршке нашим најстаријим суграђанима у сусрет тешкој зими која нас очекује.

Пре свега, као прву меру треба исправити неправду према свих оних 850.000 пензионера којима су одузети делови пензије за време четири године важења Закона о привременом начину исплате пензија. Ради се о 850 милиона евра који се лако могу наћи тако што би се одустало од изградње националног стадиона или откупа права на пренос енглеске фудбалске лиге за следећу годину. Отете пензије треба да буду конвертоване у јавни дуг и враћене свима којима су одузете, рачунајући и законске наследнике оних наших најстаријих суграђана који су у међувремену, нажалост, преминули.

Друга мера се тиче подизања висине минималне пензије са којом не може да се преживи у овом времену екстремних поскупљења, Скоро 100.000 пензионера има пензију мању од 10.000 динара месечно са којом се не могу платити трошкови за свакога дана све скупље комуналије, огрев, храну и лекове. Наш предлог је да минимална пензија не сме бити мања од 200 евра.

Трећа мера се односи на преко 100.000 старих и често немоћних лица, посебно на селу, која немају никаква примања у старости, и заслужују неку врсту социјалне пензије од државе такође у висини не мањој од 200 евра. Ову, као и претходну меру треба донети према социјалној карти тих породица, односно према степену њихове социјалне угрожености.

Четврта мера се тиче укидања оне неправедне законске клаузуле да лице које је има 40 година радног стажа, а није достигло старосну границу за одлазак у пензију, добија трајно умањење пензије. Не видимо разлог зашто се врши ова крупна дискриминација према људима који су испунили читав радни век, а посебно не зашто се то не укине када пензионер са 40 година радног стажа напуни године које представљају старосни услов за одлазак у пензију, већ умањење трајно остаје на снази.

Пета мера тиче се другачијег начина повишице пензија које убудуће не би биле повећаване линеарно већ селективно. Они који имају мање пензије (милион пензионера има пензију испод просека) треба да добију веће повећање, а они који имају високе пензије мање. Повишица од 9% за онога ко има пензију од 10.000 динара износи 900 динара, а за онога ко има пензију 100.000 то је 9.000 динара, што је апсолутно неправедно. Јер, одласком у пензију и престанком личних уплата доприноса у пензиони фонд престале су разлике међу пензионерима и висинама њихових пензија и од тог тренутка држава усклађује висину пензија и врши повећања па то може да чини селективно водећи се социјалним разликама.

Ових пет мера озбиљно би заштитило наше најстарије суграђане у овом времену велике кризе, огромних свакодневних поскупљења и драстичних социјалних неједнакости, и омогућило им да лакше преживе тешку зиму пред нама.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

*Извор фотографије 2: pixabay

Говор Бошка Обрадовића у Народној скупштини на ову тему можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: