Бошко Обрадовић: Председник Републике не сме да води предизборну кампању о државном трошку

Док просечна породица у Србији тоне под навалом инфлације, цена опремања школараца и припрема за зиму, председник Републике искључиво води предизборну кампању. Тако су само деца из Београда добила бесплатне уџбенике да би се ублажио пад рејтинга Српске напредне странке.

Председник Републике је у радно време обилазио реконструисани мост у Петровцу на Млави и обновљени пут између Рашке и Новог Пазара, па отварао реконструисану школу у Београду и обећавао решавање питања канализационе мреже у Ловћенцу. Нити једна од ових значајних инфраструктурних тема нема апсолутно никаквих додирних тачака са уставним надлежностима председника Републике.

Председник Републике има следећа овлашћења: да Народној скупштини предлаже кандидата за председника Владе, врати изгласани закон на поновно одлучивање, распусти Народну скупштину на образложени предлог Владе (иначе, највећа небулоза српског изборног законодавства да Влада распушта Скупштину уместо обрнуто!) и при том донесе одлуку којом расписује изборе за народне посланике, указом проглашава законе, поставља и опозива амбасадоре, даје одликовања, поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије. И то је све – нигде у надлежностима председника Републике не помињу се путеви, школе, мостови, болнице, пензије, минималне зараде, плате просветних и медицинских радника…

Зашто се председник онда бави овим темама и стално излази ван уставних овлашћења? Зато што је у непроглашеној предизборној кампањи, а само он зна за које изборе и када. Притом, он би требало да изражава државно јединство, а не да се бави предизборним кампањама. И то све ради у радно време председника Републике, о државном трошку, злоупотребљавајући државне ресурсе као нити један председник до сада и истовремено не бавећи се својим послом за који је преузео дужност и за који је плаћен из државног буџета.

Од Александра Вучића захтевам да најпре објави за које изборе је започео предизборну кампању и када ће они бити одржани, као и да престане да злоупотребљава државне ресурсе у приватне сврхе. Предизборним активностима може да се бави тек кад се распишу избори и то ван радног времена и о свом трошку, а најбоље би било да буде председник свих грађана, не дели грађане и децу по критеријуму пада рејтинга Српске напредне странке.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Извор фотографије 1: Марија Јанковић/Недељник „Време“